tarta z kremem waniliowym i owocami


 

Witajcie mili!

Ostatnio mam chyba mocną fazę na tarty. Ale co zrobić, tak już się wkręciłem w ten rodzaj ciast. Są tak proste i można potraktować je niezwykle kreatywnie. To właśnie ten letni czas sprawia, że sięgamy po świeże owoce, które najlepiej smakują w całości w towarzystwie delikatnych kremów wypełniających kruche korpusy. Tym razem klasyczne połączenie czyli krem waniliowy i truskawki z borówką amerykańską.

icon sredni

ciasto

  • 200 gmąki pszennej
  • 135 gmasła
  • 65 gcukru pudru
  • 1żółtko
  • 1 szczyptasoli

krem waniliowy

  • 4żółtka
  • 50 gcukru
  • 170 mlmleka
  • 60 gśmietany 36%
  • 20 gskrobi kukurydzianej
  • 2 laskiwanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić hakiem gładkie, jednolite ciasto (nie za długo). Podzielić na dwie części. Mniejszą rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na dwa długie, wąskie paski o szerokości ok. 2 cm i grubości ok. 3 mm. Pozostałe ciasto rozwałkować (między arkuszami papieru do pieczenia) na okrąg o średnicy 20 cm i tej samej grubości co prostokąty. Wszystkie elementy schłodzić w zamrażarce. Następnie paskami ciasta kruchego wyłożyć ściankę rantu o średnicy 20 cm tworząc bok tarty. Na dnie ułożyć okrąg, docisnąć łącząc z bokami i nakłuć wykałaczką. Ciasto piec ok. 15 minut w 200ºC. Do jasno złotego koloru. Gotowy korpus wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

W rondelku umieścić mleko, ziarna wanilii oraz śmietanę, dobrze wymieszać i podgrzewać do osiągnięcia 80°C. W tym samym czasie w drugim rondelku połączyć rózgą żółtka z cukrem, i skrobią kukurydzianą. Kiedy mieszanka mleczna osiągnie pożądaną temperaturę, przelać ją do rondla z masą jajeczną i, mieszając rózgą, podgrzewać do osiągnięcia 85°C, aż całość zgęstnieje. Otrzymany krem waniliowy wstawić do zamrażarki aby szybko ostygł. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką i wypełnić wystudzony korpus ciasta. Całość udekorować połówkami świeżych truskawek i borówką amerykańską.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

58 odpowiedzi na “tarta z kremem waniliowym i owocami”

  1. Najpierw zachwycam się całą dekoracją, a za chwilę dosłownie "pożeram" to wnętrze. Idealny krem, wspaniałej tarty, to dopiero musi pysznie smakować 🙂

  2. Bardzo apetyczna tarta 🙂 Lubię zarówno na słodko jaki wytrawnie 🙂 Truskaweczki…mniam, a ten sosik waniliowy musi smakować obłędnie 🙂

Pozostaw odpowiedź Anulla Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *