entremet orzechowo-czekoladowy

Delikatny mus przygotowany na bazie masła orzechowego w połączeniu z kruchym, czekoladowym spodem oblany błyszczącą glazą, to ten deser, którym rozpoczynam zbliżający się długi weekend. I mimo że pogoda nie jest zbyt czerwcowa, to jedząc takie ciasto, zapomnicie nawet o braku słońca 😀

icon trudny

spód

  • 50 gorzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 150 gmlecznej czekolady
  • 30 gsłonych paluszków
  • 50 gandrutów
  • 1 szczyptasoli
  • 60 mloleju

polewa

  • 225 gcukru
  • 125 mlwody
  • 150 ggorzkiej czekolady
  • 65 mlśmietany 36%
  • 30 gkakao
  • 4 gżelatyny

Na płaskiej blaszce lub desce wyłożonej papierem do pieczenia ustawić rand o średnicy 20 cm. Czekoladę rozpuścić z olejem i przestudzić. W misce pokruszyć paluszki, posiekane orzeszki oraz andruty. Dodać sól, oraz przestudzoną czekoladę z olejem i dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć na dno rantu i dociskając do blaszki/deski wyrównać. Zamrozić.

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić cukier oraz wodę i zagotować syrop. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę 104ºC zdjąć z palnika, dodać czekoladę i mieszać rózgą do połączenia. Następnie dodawać kolejno kakao, śmietanę oraz przygotowaną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Gotową glazą polać zamrożone ciasto. Całość udekorować złotym barwnikiem spożywczym.

mus orzechowy

  • 150 gbiałej czekolady
  • 150 gmasła orzechowego
  • 240 gśmietany 36%
  • 150 mlśmietany 36%
  • 12 gżelatyny

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i pozostawić do napęcznienia. W rondelku zagotować śmietanę (150 ml). Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, czekoladę oraz masło orzechowe i wymieszać do dokładnego połączenia składników. Przestudzić. Kiedy masa będzie letnia pozostałą śmietanę (240 ml) ubić na sztywno i wmieszać do kremu orzechowego w dwóch partiach. Otrzymany mus wyłożyć na zamrożony spód w rancie, wyrównać wierzch i zamrozić.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

72 odpowiedzi na “entremet orzechowo-czekoladowy”

  1. Cudo!!! Jak widzę takie smakołyki to wiem, że moim przeznaczeniem jest utyć! 😉
    Pozdrawiam

  2. Zdecydowanie robi wrażenie.
    Chyba za często to powtarzam, ale przy Twoich ciastach nic innego mi do głowy nie przychodzi…

    • Jeżeli spożywane jest na bieżąco to należy przechowywać w lodówce. Natomiast jeśli ma być spożyte za jakiś czas, można zamrozić (bez polewy).

    • A jakiej średnicy jest rant ?
      I jeszcze jedno pytanie : barwnik złoty jest w jakiej postaci -pasta czy pyłek ( żeby tak elikatnie się błyszczał to raczej pyłek). TYLKO GDZIE TAKI DOSTAĆ. Tak w ogóle to zamierzam odtworzyć to cudo. Ale czy mi się uda ?

  3. Zrobiłam. Polewa schnie. Ale pytanko: czy ona calkiem zastygnie, czy przy dotknieciu palcem będzie do końca brudziła?

    • Polewa powinna zastygnąć. Po dotknięciu pojawią się na niej ślady palców, ale na palcach nie powinno być śladu polewy 🙂

  4. Masło orzechowe z kawałkami orzechów chyba nie będzie stanowiło problemu dla konsystencji musu? Chciałabym, żeby coś jednak w nim chrupało, bo planuję użyć Twojego musu w innym entremecie 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *