placek z karmelizowaną nektarynką i morelą

Moim drugim pomysłem na udany piknikowy wypad na łono natury jest ten oto kruchy placek z owocami. Szczerze mówiąc to nie spodziewałem się, że połączenie tych owoców i skarmelizowanie ich będzie aż tak dobrym pomysłem. Ciasto wyszło wyborne i zaskakująco pyszne. A zresztą. Przekonajcie się sami 🙂

icon sredni

ciasto

  • 250 gmąki pszennej
  • 166 gzimnego masła
  • 83 gcukru pudru
  • 1 szczyptacynamonu
  • 1 szczyptasoli
  • 1żółtko

nadzienie

  • 2nektarynki
  • 3morele
  • 1jajko
  • dodatkowocukier
  • masłodo smażenia

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i mieszać przy pomocy łopaty do uzyskania miękkiej kruszonki. Wyłączyć mikser i zagnieść w dłoniach ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Połowę ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyciąć z niego okrąg o średnicy 20 cm (tyle co podstawa formy do tarty) i ułożyć na dnie blaszki i nakłuć widelcem. Resztę ciasta rozwałkować między arkuszami papieru na długi prostokąt. Wyciąć z niego dwa paski o szerokości równej wysokości ścianki formy do tarty. Otrzymanymi paskami ciasta wyłożyć rant tarty, wyrównać i docisnąć. Całość schłodzić w zamrażarce przez ok. 10-15 minut. Schłodzony korpus piec w 200ºC przez ok. 15 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 20 cm i wyciąć paski o szerokości ok. 1,5 – 2 cm. Wstawić do zamrażarki. W tym czasie przygotować nadzienie.

Owoce umyć, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Na patelni rozpuścić kilka łyżek masła, posypać cukrem i ułożyć przygotowane owoce. Smażyć po kilka minut z każdej strony posypując cukrem aż owoce lekko zmiękną. Zdjąć z patelni i pozostawić do wystudzenia. Na wystudzony korpus ułożyć karmelizowane owoce, posypać cynamonem. Z wyciętych pasków schłodzonego ciasta ułożyć na wierzchu kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

43 odpowiedzi na “placek z karmelizowaną nektarynką i morelą”

  1. Ale pyszności. Doskonale poradziłeś sobie z tą plecioną krateczką. Czasami sama się bawię w przeplatanie, ale to trochę zabawy. Tobie wyszło perfekcyjnie 🙂

  2. Wygląda wspaniale i te karmelizowane owoce- uwielbiam je. Też zawsze paski były dla mnie czasochłonne i poszłam na łatwiznę – zakupiłam wałek, który nacina wzór. Wałkuję płat ciasta, jadę wałkiem, rozciągam i nakładam na ciasto, bomba :):)

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *