bezglutenowe brownie z kremem jogurtowo-malinowym

Kolejny konkurs kulinarny i kolejne wyzwanie. Do wzięcia udziału w tych „zawodach” skusiły mnie nie tylko nagrody, ale przede wszystkim zadanie konkursowe. Tematem głównym miał być cukier, pod którym mieści się dosłownie wszystko. Pomysłów jest co niemiara, ale ja postawiłem na ciasto proste, niezwykle dobre, bezglutenowe a do tego w miarę możliwości zdrowe i ładne. Mam nadzieję, że się udało 🙂

icon latwy

krem

  • 400 gjogurtu naturalnego
  • 100 gcukru
  • 250 gmascarpone
  • 200 gmalin
  • 2 laskiwanilii

brownie

  • 80 gmąki ryżowej
  • 100 goleju kokosowego
  • 100 gmąki kukurydzianej
  • 20 gmąki ziemniaczanej
  • 100 ggorzkiej czekolady
  • 200 gcukini
  • 150 gcukru
  • 40 gkakao
  • 2jajka
  • 1 łyżeczkaproszku do pieczenia

Dzień wcześniej jogurt naturalny przełożyć na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, przykryć drugą warstwą i obciążyć. Całość zawiesić nad miską i wstawić do lodówki na dobę lub przynajmniej na całą noc aż spłynie cała serwatka i pozostanie sucha masa jogurtowa. Maliny, nasiona i laski wanilii oraz cukier umieścić w rondlu. Gotować aż zgęstnieje. Wyjąć laski wanilii. Następnie ugotowane owoce zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Pozostawić do wystudzenia. Przygotowany jogurt oraz mascarpone umieścić w misie robota i utrzeć na gładką masę. Dodać wystudzony sos malinowy i dokładnie wymieszać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i oszprycować wierzch wystudzonego ciasta. Ozdobić listkami świeżej mięty.

Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Warzywo przełożyć do sitka wyłożonego ręcznikiem papierowym, docisnąć, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i odstawić na godzinę. Czekoladę posiekać. Do większej miski przesiać obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć jajka, olej, miód oraz cukier. Mokre składniki dodać do suchych i zamieszać łyżką do ogólnego połączenia (nie za długo). Następnie wmieszać osuszoną cukinię oraz posiekaną czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w 180°C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

70 odpowiedzi na “bezglutenowe brownie z kremem jogurtowo-malinowym”

  1. No, proszę nawet zwykły, podstawowy składnik deseru potrafi tak podziałać na wyobraźnię, że można stworzyć jakże proste i jakże piękne zarazem ciasto 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *