ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką

Wakacje to taki czas, kiedy myślami często wracamy do wspomnień z dzieciństwa. Moje dzieciństwo jakie pamiętam to beztroskie lato pełne słońca, szaleństw i przede wszystkim babcinych smaków. Tego ostatniego nie zapomina się nigdy. Nawet jeśli minie wiele lat to nadal mam w pamięci smak pachnącego, puszystego ciasta drożdżowego, pełnego świeżych owoców zerwanych prosto z sadu, którym raczyła nas babcia. Dziś wracam do tych dni i próbuję chociaż odrobinę odnaleźć smak tego beztroskiego czasu.

icon trudny

nadzienie

  • 30 gczerwonej porzeczki
  • 30 gczarnej porzeczki
  • 100 gcukru
  • 50 gmalin
  • 50 gjagód
  • 2 łyżkimiodu
  • 1 laskawanilii

kruszonka

  • 1 łyżkamąki
  • 1 łyżkacukru
  • 1/2 łyżkimasła

Wszystkie owoce umyć i oczyścić. Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier, miód, nasiona oraz laskę wanilii i gotować na średnim ogniu. Kiedy owoce zaczną gęstnieć, dodać rum. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Gotową konfiturę pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Składniki umieścić w miseczce i wymieszać widelcem rozcierając o ścianki aż powstaną kawałeczki ciasta.

ciasto drożdżowe

  • 370 gmąki pszennej
  • 150 mlciepłego mleka
  • 100 gmasła
  • 80 gcukru
  • 7 gświeżych drożdży
  • 1 szczyptasoli
  • 2jajka
  • 1żółtko

W rondelku umieścić ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie do misy robota przesiać mąkę, a następnie dodać wyrośnięte drożdże, 1 jajko, żółtko, masło, sól, oraz pozostały cukier. Przy pomocy haka wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto wyjąć z misy i rozwałkować na papierze do pieczenia (podsypując lekko mąką) na długi prostokąt i posmarować warstwą przygotowanej konfitury. Ciasto zwinąć ciasno w rulon zaczynając od dłuższego boku. Zlepić dokładnie brzegi. Zawinięte ciasto przekroić wzdłuż ostrym nożem pozostawiając u góry nienacięty margines tak by powstały dwa sploty. Następnie obie części ciasta zapleść w warkocz a na koniec skręcić w ślimaka. Końce ciasta dokładnie skleić. Całość wraz z papierem przełożyć na blachę piekarnika, przykryć (dużą miską pozostawiając od spodu dopływ powietrza) i odstawić na 25-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nastawić na 180°C. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

45 odpowiedzi na “ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką”

  1. Nie tylko wakacje u babci, ale wszystkie miłe letnie wspomnienia. Wspaniała drożdżówka, zjadłabym jeszcze ciepłą do kawy :-).

  2. Jak to jest, że ciasto drożdżowe budzi w nas tyle pozytywnych emocji. Mi też od razu przypomina się babcia i mam ochotę wzdychać do Twojego wypieku, tak apetycznie wygląda 🙂

  3. Perfekcyjna drożdżówka – u mnie koniecznie musiałaby pojawić się dodatkowo jeszcze szklanka zimnego mleka i byłbym w siódmym niebie! 😀

  4. Też się zgadzam 🙂 Zwłaszcza, że budzi we mnie, pewnie z resztą jak u większości z nas, miłe wspomnienia. Mama, babcia, wakacje…

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *