millefeuille z kremem waniliowym


 

Millefeuille. Brzmi skomplikowanie, ale jak to zwykle bywa przy takich nazwach, odnosi się ona do rzeczy bardzo prostej. Bowiem millefeuille to nic innego jak ciastko składające się z warstw ciasta francuskiego przełożonego klasycznym kremem waniliowym. W skrócie można powiedzieć, że to forma popularnej u nas napoleonki, tylko w nieco innej formie. Spróbujecie?

icon sredni

krem waniliowy

  • 330 mlmleka
  • 50 mlśmietany 30%
  • 70 cukru
  • 15 gskrobi kukurydzianej
  • 3żółtka
  • 1laska wanilii

dodatkowo

  • 300 gciasta francuskiego

W rondelku umieścić mleko, ziarna wanilii oraz kremówkę, dobrze wymieszać i podgrzewać do osiągnięcia 80°C. W tym samym czasie do drugiego rondelka wsypać cukier, dodać żółtka, połączyć dokładnie rózgą, a następnie mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Kiedy mieszanka mleczna osiągnie pożądaną temperaturę, przelać ją do rondla z masą jajeczną i mieszając rózgą, podgrzewać do osiągnięcia 85°C, aż całość zgęstnieje. Otrzymany krem wstawić do zamrażarki aby szybko ostygł. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze.

Ciasto francuskie podzielić na 12 lub 15 prostokątów o długości ok. 12 cm i szerokości ok. 5-6 cm i ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Paski ciasta przykryć drugim arkuszem papieru i ułożyć kolejną blaszkę aby ciasto nie urosło. Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut w 200°C. Po tym czasie zdjąć blaszkę oraz górny arkusz papieru, kawałki ciasta oprószyć cukrem pudrem i zapiec do zrumienienia. Gotowe spody wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzony krem wyszprycować na upieczone spody z ciasta francuskiego tworząc ciastka trójwarstwowe. Wierzch każdego oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

29 odpowiedzi na “millefeuille z kremem waniliowym”

  1. Wszystkie francuskie nazwy brzmią tak dystyngowanie, a często są to rzeczy naprawdę proste. Ale zawsze pyszne! 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *