babeczki jogurtowe z kremem cynamonowym


 

Za nami już prawie połowa września. Pogoda w pełni jesienna, dlatego to już chyba idealny moment na wprowadzenie do naszych domowych wypieków cynamonu. Bo to właśnie ta przyprawa jest esencją tych jesiennych, a potem zimowych miesięcy. Nadająca im otuchy, ciepła i wyjątkowego smaku.

icon latwy

ciasto na 6 sztuk

  • 85 gjogurtu naturalnego
  • 50 groztopionego masła
  • 100 gmąki pszennej
  • 85 gcukru
  • 2jajka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczkiproszku do pieczenia

krem

  • 200 gśmietany 36%
  • 150 gmascarpone
  • 60 gcukru pudru
  • cynamondo smaku

Przygotować dwie miski. W jednej umieścić jogurt naturalny, roztopione masło, jajka oraz esencję waniliową. Połączyć rózgą. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie mokre składniki dodać do suchych i wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i napełniać do 3/4 wysokości. Piec w 180°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Przygotować krem.

Śmietanę ubić z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówka i wyszprycować na wystudzone babeczki.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

38 odpowiedzi na “babeczki jogurtowe z kremem cynamonowym”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *