deser czekoladowo orzechowy


 

Jeśli przez wakacje zatęskniliście za czekoladą w jej najlepszej odsłonie, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Delikatne, puszyste czekoladowe wnętrze na orzechowym spodzie oblane błyszczącą, również czekoladową, polewą to znakomite połączenie na takie nieprzyjemne dni jak dziś.

icon sredni

spody

  • 50 gwafli podpłomyków
  • 50 gorzechów laskowych
  • 70 gczekolady mlecznej
  • 50 gsłonych paluszków
  • 50 gnutelli
  • 80 gmasła

polewa

  • 140 gmasła
  • 75 gcukru pudru
  • 3 łyżkizimnej wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny

Czekoladę, nutellę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce wymieszać połamane wafle, paluszki oraz drobno posiekane orzechy. Do suchych składników dodać mokre i wyrobić masę. Następnie uformować 6 spodów (w foremce) i zamrozić. Wyjąć z foremki i pozostawić w zamrażarce. Przygotować mus.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników całość mieszać rózgą do ponownego połączenia mikstury. Kiedy glazura przestygnie polać nią ciastka. Całość udekorować złotym barwnikiem. Przechowywać w lodówce.

mus czekoladowy

  • 55 gczekolady mlecznej
  • 55 gczekolady gorzkiej
  • 110 mlśmietany 36%
  • 200 gubitej śmietany 36%
  • 5 gżelatyny

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Śmietanę (110 ml) zagotować w rondelku i gorącą zalać czekoladę oraz napęczniałą żelatynę, a następnie dokładnie wymieszać. Mieszankę pozostawić do wystudzenia. Resztę śmietany (200 ml) ubić na sztywno i dokładnie połączyć z kremem czekoladowym. Otrzymany mus przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować do foremki (tej samej co spody). Na wierzchu musu ułożyć zamrożone spody i lekko docisnąć. Całość zamrozić. Przygotować polewę.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

40 odpowiedzi na “deser czekoladowo orzechowy”

  1. Może to będzie szczyt ignorancji, ale jakie to są wafle podpłomyki ?
    A deser wygląda zjawiskowo i pragnę, jeszcze raz powtórzę – pragnę, zrobić go na sobotnie spotkanie, tylko te podpłomyki nie dają mi spokoju ……

  2. Wow! Ale pięknie prezentuje się ten deser! Aż mówi "zjedz mnie" :). Swoją drogą – Twój blog jest cudoooowny! Ile ja się naszukałam przepisów na takie desery z musów, na masy i cała resztę i tadaaam – jest :). Jestem pod wrażeniem zarówno przepisów jak i zdjęć. Coś mi się wydaje, że będę tu bardzo częstym gościem i często będę testowała te cuda :). Pozdrawiam, i życzę mnóstwa nowych świetnych pomysłów! Aga

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *