gorąca czekolada karmelowo-orzechowa

Jeszcze niedawno za oknem było tak pięknie. Ale dni coraz bardziej stają się mniej przyjemne, krótkie i ponure. W takim okresie zawsze z pomocą przychodzi gorąca czekolada, zwykle ta ciemna, o mocnym, intensywnym smaku i aromacie. Jednak dziś dla odmiany dzielę się z Wami moim przepisem na gorącą czekoladę, ale w wersji karmelowej z orzechową nutą, którą dodatkowo podkręca cynamon. Pamiętajcie: czekolada nie pyta, czekolada rozumie 🙂

icon latwy

składniki

  • 200 gbiałej czekolady
  • 200 mlmleka
  • 100 mlśmietany 36%
  • 3 łyżkimasła orzechowego
  • 1 laskacynamonu
  • bita śmietana

W rondelku umieścić mleko, śmietanę oraz laskę cynamonu. Całość podgrzewać do zagotowania. Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać karmelizowaną czekoladę oraz masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Gotowy napój przelać do filiżanek i podawać z bitą śmietaną oraz cynamonem.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

62 odpowiedzi na “gorąca czekolada karmelowo-orzechowa”

  1. Chętnie podstawiłabym swoją filiżankę pod dziubek tego dzbanuszka. Może i ja bym się załapała na filiżankę tej pysznej czekolady.
    Miłego, ciepłego weekendu, Sosna 🙂

  2. Jak dobrze, że już tak późno – inaczej pewnie po obejrzeniu tak apetycznych zdjęć poszłabym zrobić sobie podobną czekoladę 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *