monkey bread


 

Witajcie! Dziś mam propozycję dla maniaków cynamonu, do których należę i ja! Monkey bread, bo o nim mowa, to amerykański wynalazek o iście wciągającym smaku. To nic innego jak rodzaj odrywanego ciasta drożdżowego z dodatkiem dużej ilości cynamonu. Jednak jego sekret tkwi w tym, że każdy kawałek surowego ciasta przed pieczeniem maczany jest w maśle, a następnie obtaczany w cynamonowej posypce co z jednej strony daje bardzo wilgotny środek małpiego chleba, a z drugiej, chrupiącą skorupkę na zewnątrz. Ciasto jest niezwykle słodkie, dlatego jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi wypiekami, pomińcie lukier 🙂

 

 

icon sredni

ciasto

  • 480 gmąki pszennej
  • 12 gdrożdży instant
  • 250 mlmleka
  • 80 mlwody
  • 30 gcukru
  • 30 groztopionego masła
  • 1 łyżeczkasoli

Mąkę przesiać do misy robota, dodać drożdże, mleko, wodę, sól oraz cukier i wyrabiać hakiem na średnich obrotach. Kiedy składniki dobrze się połączą i powstanie ciasto, dodać wystudzone masło i wyrabiać do wchłonięcia się tłuszczu. Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto. Całość przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godz. w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości. W tym czasie 1,5 szklanki cukru wymieszać z cynamonem (2,5 łyżeczki). Następnie przygotować formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l i posmarować dokładnie miękkim masłem. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i wyrobić przez chwilę. Następnie podzielić na ok. 65-70 kulek równej wielkości. Każdą z nich zanurzyć w maśle a następnie obtoczyć w cukrowej posypce z cynamonem i układać w formie warstwami jedna obok drugiej. Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie ciasto piec w 180°C przez 25-30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe wyrzucić na talerz (inaczej może być problem z wyjęciem z formy) i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem ewentualnie polać lukrem i wykończyć ulubionymi orzechami.

dodatkowo

  • 1,5 szklankicukru
  • 2,5 łyżeczkicynamonu
  • 180 groztopionego masła

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

62 odpowiedzi na “monkey bread”

  1. Bardzo ciekawy przepis. Ciasto fajnie wygląda w środku. Czy to się kroi czy odrywa po kawałku? Bo jak pisze, jest to odrywane ciasto. Smak to mój smak, bo uwielbiam cynamon i korzenne klimaty 🙂

  2. Ciasto wyszło super i już zrobiło furorę:) Dziękuję za przepis! Uwielbiam Twój blog, jest bardzo pomocny 🙂

  3. Uwielbiam! I choć nie przepadam normalnie za zbyt słodkimi słodkościami, to dla tego chlebka robię wyjątek 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *