sernikobrownie z kremem orzechowym


 

Kochani!

Witajcie po długiej przerwie. Wybaczcie moją nieobecność, ale niestety nie była ona zależna ode mnie. Przez kilka ostatnich tygodni miałem spore problemy ze zdrowiem; trafiłem do szpitala. Nie będę zdradzać szczegółów bo wszystko wróciło do normy i poza tym nie o tym jest ten blog. W końcu udało mi się znaleźć chwilę aby podzielić się z Wami moim nowym przepisem na połączenie dwóch znakomitych ciast, czyli sernika i brownie. Ciekawi efektu? Spróbujcie sami! 🙂

icon latwy

brownie

  • 130 gmasła
  • 130 ggorzkiej czekolady
  • 130 gcukru
  • 70 gmąki pszennej
  • 2jajka
  • 1 szczyptasoli

krem

  • 200 gśmietany 36%
  • 70 gmasła orzechowego
  • 30 g cukru pudru

Masło rozpuścić w rondelku. Zdjąć z palnika i dodać połamaną na cząstki czekoladę. Odstawić na ok. 3 minuty, a następnie mieszać do połączenia. W osobnej misce umieścić jajka i przy pomocy rózgi połączyć z cukrem (nie ubijać). Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z solą i połączyć szpatułką do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 20-21 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w 160°C przez ok. 20-25 minut (nie za długo). W tym czasie przygotować masę serową.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie partiami dodawać masło orzechowe i łączyć szpatułką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką o średnicy 11 mm i wykonać rozetki na wierzchu schłodzonego sernika.

masa serowa

  • 300 gtłustego twarogu
  • 200 gśmietany 30%
  • 50 gcukru
  • 2 łyżkimąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 5 łyżeksyropu klonowego

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką, jednolitą masę przy pomocy blendera z długą końcówką. Upieczone brownie wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 5-7 minut. Temperaturę ustawić na 180C. Blaszkę z brownie wstawić do większej tortownicy (aby ciasto się ni spiekło), boki owinąć folią aluminiową. Otrzymaną masę serową wylać równomiernie na warstwę czekoladową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na ok. 15 minut. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce przez ok. 30-40 minut. Sernikobrownie wyjąc z formy, wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podanie przygotować krem do dekoracji.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

47 odpowiedzi na “sernikobrownie z kremem orzechowym”

  1. Znowu ślinka cieknie! Nie mogę Twojego bloga przy małżu oglądać, bo tylko by chciał żebym co chwilę coś mu piekła 😀

  2. Jest perfekcyjnie. Jest smakowicie. Jest pięknie…. czego chcieć więcej? Ach… oczywiście ZJEŚĆ.
    Wspaniały deser. Uwielbiam i brownie i serniki i orzechy… Same achy.
    Katujesz moje oczy Sosna, ale Ci wybaczam 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *