korzenne ciasteczka owsiane z żurawiną

Te ciasteczka z pewnością wejdą do mojego stałego repertuaru w okresie około świątecznym. A nawet w tym niezwiązanym ze świętami. Są tak dobre, że można jeść je cały rok. Chrupiące, w środku lekko miękkie. Są idealne! 🙂

icon latwy

  • 100 gcukru
  • 200 gmąki pszennej
  • 40 gsuszonej żurawiny
  • 2 łyżkimiodu
  • 1/2 łyżeczkiproszku do pieczenia
  • 110 gmiękkiego masła
  • 65 gpłatków owsianych
  • 2 łyżkidomowej przyprawy piernikowej
  • 1jajko

Żurawinę posiekać na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić z miodem i odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika do miski. Dodać cukier, rozpuszczone masło z miodem, płatki owsiane, jajko oraz żurawinę i zagnieść. Ciasto podzielić na 15 porcji (po ok. 30 g), formować kulki i rozpłaszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec przez 12-13 minut w 175°C do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

30 odpowiedzi na “korzenne ciasteczka owsiane z żurawiną”

  1. czy żurawina nie stwardnieje zbytnio po upieczeniu? kiedyś dodałam ją do domowej granoli przed upieczeniem i… i teraz moje zęby boją się pieczonej suszonej żurawiny 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *