piernik staropolski
Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez piernika na stole. Przez lata wypiekania ciast piernikowych przygotowałem ich tak dużo, że nie idzie tego zliczyć i spamiętać. W tym roku w końcu postanowiłem przygotować nie ciasto piernikowe, a prawdziwy, tradycyjny staropolski piernik dojrzewający. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowanie tego ciasta wymaga od nas nie lada cierpliwości i czasu. Ale nie martwcie się, jak mawiają, gra warta jest świeczki. W tym świątecznym szale zakupów i planów warto spędzić trochę czasu w kuchni bo kiedy przy wigilijnej kolacji w domu pełnym gości odkroicie pierwszy kawałek i weźmiecie pierwszy kęs, wasz wysiłek i wytrwałość zostaną wynagrodzone. Zaręczam, że nie ma lepszego ciasta bożonarodzeniowego niż staropolski piernik dojrzewający. Tego smaku nie można porównać z niczym innym. Struktura i konsystencja ciasta jest niezwykła i niepowtarzalna. Cienkie warstwy nadzienia w formie (najlepiej) domowych powideł śliwkowych i marcepanu z orzechów włoskich dopełniają smak, aromat i głębię grubych, piernikowych blatów.
Zanim zabierzecie się za piernik staropolski musicie przygotować sobie dokładny plan działania pamiętając o kilku ważnych kwestiach i datach. Zacznijmy od początku. Ciasto na piernik staropolski należy nastawić między 10 a 15 listopada. To idealny czas aby ciasto mogło spokojnie leżakować i nabierać aromatów. Przygotowane i zabezpieczone ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) do 19-20 grudnia. Wtedy z ciasta należy upiec trzy blaty, które ponownie muszą leżakować w lodówce przez kolejne dwa dni. 22 grudnia blaty piernikowe można przełożyć nadzieniami. Tak przygotowany piernik pozostawiamy do 23 lub 24 grudnia. W ten dzień należy zrobić polewę i udekorować ciasto.

Ja też nie wyobrażam sobie świąt bez piernika. Wspaniały piernik zrobiłeś.
Mój też już gotowy. Robię z ciasta dojrzewającego (3 tygodnie). W tym roku zrobiłam wcześniej. Ale… piernik im starszy tym smaczniejszy.
Miłego dnia Sosna. Już pachnie korzennie i świątecznie 🙂
To prawda. Uwielbiam kiedy dom wypełnia zapach piernika, cytrusów i innych przygotowywanych smakołyków 🙂
Zjadłabym 🙂
No to wpadaj 😀
jaka błyszcząca polewa 🙂 taki piernik musi być na święta
Koniecznie! 🙂
doskonały!
Miło mi 🙂
Idealny!! 🙂
Dzięki 🙂
Z tej porcji wychodzą dwa pierniki o takich rozmiarach ? 🙂
Ciekawe czy po upieczeniu, jak poleży pare dni to czy nie zmięknie troszeczke chociaz 🙂
Z tego przepisu wychodzi jeden piernik 🙂
Coś musiałam się zakręcić jak czytałam hehe ale w takim razie mam pytanie z racji takiej że nigdy jeszcze nie robilam prawdziwego piernika to jesli ciasto upieke jutro to jak i gdzie je przechowywać do Świąt? ?
Wystarczy zawinąć szczelnie w folię aluminiową i przechowywać w lodówce 🙂
Najlepszy piernik pod słońcem 🙂 Ja niestety w tym roku nie nastawiłam…
Jest jeszcze czas. Można zrobić go nieco szybciej 🙂
A mogę upiec trzy placki zamiast jednego?
Jakoś trudno przychodzi mi krojenie grubego ciasta 🙁
Tak, tylko wtedy pamiętaj, że blaszka musi być mniejsza. Powinna mieć taką wielkość jak gotowy piernik po złożeniu 🙂
Wspaniały 🙂 Święta muszą pachnieć i smakować piernikiem 🙂
Zgadzam się 🙂
pyszna klasyka, która prezentuje się w Twoim wydaniu obłędnie 🙂
Miło mi to słyszeć 🙂
Czy 75ml mleka to odpowiednia ilosc? Trosze to dla mnie malo. Pytam poniewaz nie mam duzego doswiadczenia w pieczeniu.
Pozdrawiam. 🙂
Zdecydowanie wystarczająca 🙂
Szacun! Buziaki na święta :*
Wzajemnie :)|
tak dawno mnie tu nie było..! Ale klimat pozostał ten sam.. <3
Piękne zdjęcia, cudowne wypieki 🙂
No i piernik <3
No staram się utrzymać poziom 😀
Wyglada idealnie, musi być przepyszny
Zgadza się 😀
Ja zagniotłam ciasto i… Nadal jest w lodówce! Nie dążyłam upiec na Święta…
No to może będziesz pierwszą osobą, która przetestuje piernik z ciasta dojrzewającego rok! 😀
Ile piernik musi leżakować w lodówce żeby był mięciutki na święta?
Ciasto na piernik staropolski najlepiej nastawić ok. 10-15 listopada. Ciasto powinno dojrzewać mniej więcej do 18-20 grudnia. Wtedy też trzeba upiec z ciasta blaty i następnego dnia można przełożyć dwoma nadzieniami. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do świąt. Przed podaniem na stół należy udekorować piernik staropolski polewą.
Ja mam pytanie 😀 jak udaje Ci się zrobić tak idealne i równe blaty piernika?
Wszystko jest dokładnie opisane. Piernik po złożeniu i leżakowaniu, już przed wykończeniem, wyrównuje się nożem. Obcina się boki ciasta, które są nierówne 🙂
Jaka powinna być wysokość blaszki? mam wrażenie, że moja będzie zbyt niska i piernik z niej wykipi w trakcie pieczenia. pozdrawiam
Moja blaszka ma wysokość 3 cm. Zawsze można zastosować wysoki rant cukierniczy 🙂