piernik staropolski

Święta bez piernika to nie święta. W tym roku stawiam na tradycyjny, piernik staropolski. Jego przygotowanie wymaga dużo czasu i cierpliwości, ale wierzcie mi – w świątecznym szale zakupów i planów – warto spędzić trochę czasu w kuchni. Zgodnie z oryginalną recepturą ciasto powinno dojrzewać dosyć długo. Jednak jeśli nie macie na to czasu, można przygotować je w ciągu 2 dni, a potem pozostawić do Wigilii.

icon trudny

ciasto - przygotować dzień wcześniej

  • 125 gmasła
  • 200 gcukru
  • 250 gmiodu
  • 75 mlmleka
  • 50 gdomowej przyprawy do piernika
  • 500 gmąki pszennej
  • 1/2 łyżeczkimielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczkipieprzu
  • 1 1/2 łyżeczkisody
  • 1 szczyptasoli
  • 1jajko

polewa

  • 280 gmasła
  • 150 gcukru pudru
  • 6 łyżekkakao
  • 6 łyżekzimnej wody
  • 1 łyżkażelatyny

W rondelku rozpuścić masło, cukier oraz miód. Odstawić. W osobnej miseczce połączyć mleko z sodą. Do misy miksera przesiać mąkę oraz przyprawę do piernika. Dodać jajko, rozpuszczone masło z miodem, i cukrem oraz mleko z sodą i wyrabiać hakiem do jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć do miski, zafoliować i odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia piernik rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na wielkość blaszki (u mnie 24 cm x 34 cm). Piec w 160°C przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto nadal będzie mokre a jego powierzchnia sprężysta, przedłużyć pieczenie. Ciasto powinno być lekko twarde. Wyjąć i wystudzić. Upieczony piernik przekroić na trzy równe części. Każdy blat przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki (najlepiej na noc). Przygotować masę orzechową.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników całość mieszać rózgą do ponownego połączenia mikstury. Otrzymaną glazurą polać ciasto.

masa orzechowa

  • 100 gcukru pudru
  • 100 gśmietany 36%
  • 150 gorzechów włoskich lub laskowych
  • 1 szczyptacynamonu
  • dodatkowopowidła śliwkowe

Orzechy uprażyć na patelni i wystudzić. Następnie przełożyć do blendera i lekko zmiksować. Dodać cukier puder i zmiksować na mąkę. W rondelku umieścić śmietanę i zagotować. Dodać cynamon oraz mąkę orzechową i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Dolny blat przesmarować gorącymi powidłami, ułożyć na nim drugi, lekko docisnąć i przełożyć masą orzechową. Całość przykryć ostatnim blatem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

32 odpowiedzi na “piernik staropolski”

  1. Ja też nie wyobrażam sobie świąt bez piernika. Wspaniały piernik zrobiłeś.
    Mój też już gotowy. Robię z ciasta dojrzewającego (3 tygodnie). W tym roku zrobiłam wcześniej. Ale… piernik im starszy tym smaczniejszy.
    Miłego dnia Sosna. Już pachnie korzennie i świątecznie 🙂

  2. A mogę upiec trzy placki zamiast jednego?
    Jakoś trudno przychodzi mi krojenie grubego ciasta 🙁

    • Tak, tylko wtedy pamiętaj, że blaszka musi być mniejsza. Powinna mieć taką wielkość jak gotowy piernik po złożeniu 🙂

  3. Czy 75ml mleka to odpowiednia ilosc? Trosze to dla mnie malo. Pytam poniewaz nie mam duzego doswiadczenia w pieczeniu.
    Pozdrawiam. 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *