pączki z czekoladą

No to kochani… Nie wiem jak u Was, ale u mnie przygotowania do tegorocznego tłustego czwartku trwają już od jakiegoś czasu. Moje testowanie pączków i inne zakulisowe wydarzenia możecie śledzić na relacjach na Instagramie. W tym roku postawiłem na wypełnienie tych puszystych smakołyków nadzieniem czekoladowym. I wiecie co? Wyszły fantastycznie! 🙂

icon sredni

ciasto (8-10 sztuk)

  • 250 gmąki pszennej
  • 125 mlletniego mleka
  • 20 groztopionego masła
  • 25 gświeżych drożdży
  • 10 mlspirytusu
  • 35 gcukru
  • 2żółtka
  • 1jajko
  • 1 szczyptasoli

nadzienie

  • 100 gczekolady deserowej
  • 100 gśmietany 30%
  • 100 gcukru pudru

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz drożdże. Całość mieszać do rozpuszczenia a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W misie robota utrzeć jajko i żółtko z cukrem (35 g) na jasną, puszystą masę. Następnie dodać rozczyn oraz przesianą mąkę i wymieszać do połączenia składników. Dodać spirytus oraz masło i wyrabiać ręcznie aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do dużej miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na ok. 1-1,5 godz. Po tym czasie ciasto zagnieść przez chwilę w rękach, a następnie formować w dłoniach nieduże pączki i układać na papierze obficie oprószonym mąką. Uformowane pączki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym, zacienionym miejscu przez ok. 30 minut. Przed upływem tego czasu w wysokim i głębokim garnku umieścić olej i rozgrzewać powoli na średniej mocy palnika. Wyrośnięte pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, gdy olej osiągnie temperaturę 170ºC. Za każdym razem w garnku smażyć nie więcej niż 2-3 pączki. Usmażone układać na ręczniku papierowym i pozostawić do przestudzenia. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego i specjalnej końcówki do nadziewania napełniać pączki przygotowanym nadzieniem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Powidła przed nadzieniem pączków zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Śmietanę oraz cukier puder umieścić w rondelku i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie wszystko wymieszać do dokładnego połączenia i wystudzić. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o niedużym, okrągłym otworze i szprycować wystudzone pączki.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

34 odpowiedzi na “pączki z czekoladą”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *