torcik oreo

Te małe, uroczne, czarne ciasteczka znają i kochają chyba wszyscy. Mają w sobie to coś, co nie pozwala przejść obok nich obojętnie. Moje ciasto z wykorzystaniem tych markizów to tort przygotowany na zimno. Dlatego nikomu nie powinien sprawić kłopotów. Jest szybki i prosty w przygotowaniu a do tego niezwykle delikatny i kremowy.

icon latwy

spód

  • 120 gciasteczek oreo (bez kremu)
  • 70 grozpuszczonego masła

do dekoracji

  • 200 gśmietany 36%
  • 150 gmascarpone
  • 30 gcukru pudru
  • 8ciasteczek oreo

Ciasteczka pokruszyć przy pomocy blendera na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Gotową masą wyłożyć dno torownicy o średnicy 18 cm, docisnąć i schłodzić w zamrażarce do stężenia.

Śmietanę, mascarpone oraz cukier puder umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, karbowaną końcówką i wyszprycować na torcie rozetki. Ciasto udekorować herbatnikami oreo. 

masa

  • 350 gmascarpone
  • 300 gśmietany 36%
  • 60 gciasteczek oreo bez kremu
  • 50 gcukru pudru
  • 10 gżelatyny
  • 15 mlwody do żelatyny
  • 1 łyżeczkaekstraktu z wanilii

Ciasteczka oreo pokruszyć drobno przy pomocy blendera. Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Gotową żelatynę rozpuścić w misce na parze wodnej i odstawić. W misie robota umieścić mascarpone, śmietanę, cukier puder, ekstrakt z wanilii i ubić na sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dodać część ubitego kremu i wymieszać energicznie aby nie powstały grudki. Dodać pozostały krem i połączyć. Na koniec wmieszać szpatułą pokruszone markizy. Otrzymaną masę wyłożyć na zastygnięty w formie spód i wstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Przed wyjęciem ciasta z formy, ogrzać ją palnikiem cukierniczym i ostrożnie zdjąć obręcz/rant. 

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

26 odpowiedzi na “torcik oreo”

  1. Za oreo samymi w sobie nie przepadam – są za słodkie i raczej mdłe; ale jako dodatek do ciast są niezastąpione! 🙂
    Torcik wygląda uroczo 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *