różowy drip cake

Dziś mam dla Was kolejny tort z serii drip cake. Niestety robiony w pośpiechu i nie wszystko wyszło tak jak chciałem. Chociażby różowe rozetki, które wyglądają raczej jak pierożki dim sum. W środku prosty krem malinowy. Do tego różowo biała kolorystyka idealna dla małej księżniczki 🙂

icon trudny

biszkopt

  • 5 jajek
  • 180 gcukru
  • 150 gmąki pszennej
  • 50 gmąki ziemniaczanej

krem do dekoracji

  • 500 gbiałej czekolady
  • 120 gśmietany 36%
  • 90 gmiękkiego masła
  • barwnik różowy
  • 300 gubitej śmietany

Mąki przesiać do miski. Jajka umieścić w misie robota, dodać cukier, ustawić najwyższe obroty i ubić na jasną, puszystą masę. Kiedy na rózga będzie zostawiała na masie wyraźne ślady wyłączyć robota i dodawać stopniowo przesiane mąki. Mieszać delikatnie szpatułką lub dłonią. Nie za długo, aby masa nie stała się rzadka. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch rantów o średnicy 18 cm lub 20 cm wyrównać i piec w 170°C przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąc i wystudzić.

* Z powyższej receptury wychodzą dwa blaty. Do tortu należy upiec cztery.

W misce umieścić śmietanę, czekoladę oraz barwnik. Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej mieszając do uzyskanie jednolitej konsystencji. Masę odstawić do wystudzenia. W misie robota umieścić masło i ubić na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dodawać po 1 łyżce masy czekoladowej. Boki złożonego tortu pokryć warstwą ubitej śmietany. Schłodzić, a następnie obłożyć gotowym kremem z białej czekolady. Schłodzić.

poncz

  • 300 mlwody
  • 200 gcukru
  • 150 mlrumu
  • sokz 1 cytryny

drip

  • 200 gbiałej czekolady
  • 80 gśmietany 30%
  • barwnikbiel tytanowa

W rondelku umieścić cukier oraz wodę i zagotować z nich syrop. Do wystudzonego płynu dodać sok z cytryny oraz rum i dobrze wymieszać. Gotowym ponczem nasączać wszystkie blaty tortu.

Śmietanę rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej i wymieszać z barwnikiem. Odstawić do przestudzenia i polać tort.

krem malinowy

  • 400 gmalin
  • 500 gmascarpone
  • 200 gcukru
  • 50 gcukru pudru
  • 50 mlwody
  • 30 gżeltyny
  • 1 laskawanilii
  • 1 łyżeczkaskrobi kukurydzianej
  • sokz 1 cytryny

dekoracja z czekolady

  • 100 g białej czekolady
  • kolorowe posypki
  • złoty barwnik
  • biały barwnik

W rondelku umieścić maliny, ziarna oraz laskę wanilii oraz cukier. Dodać wodę i gotować aż rozpadną się owoce. Wyjąć laskę wanilii. Owoce gotować aż zaczną gęstnieć. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie w niewielkiej ilości wody i wlać cienkim strumieniem (mieszając) do gotujących się owoców. Kiedy owoce zaczną gęstnieć zdjąć garnek z palnika i odstawić do wystudzenia a następnie zmiksować dokładnie blenderem. Zmiksowane maliny przetrzeć przez gęste sitko, połączyć z sokiem z cytryny i odstawić. Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. W misie robota umieścić mascarpone oraz cukier puder. Całość wymieszać mieszadłem łopatą do połączenia. W trakcie mieszania dodawać w partiach przetarte maliny. Do rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny dodać połowę kremu malinowego i energicznie wymieszać ręcznie rózgą aby nie powstały grudki. Na koniec dodać resztę kremu i wymieszać. Gotowym krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką z okrągłym otworem i przełożyć nim blaty tortu. Tort składać w rancie.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować grubą warstwę na kawałku papieru do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Kiedy czekolada zacznie tężeć posypać ją kolorowymi posypkami i złotym barwnikiem. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce do stwardnienia a następnie połamać na mniejsze kawałki.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

39 odpowiedzi na “różowy drip cake”

    • Dokładnie jest tak jak mówisz! Ma się ochotę zrobić takie i takie ciasto, a wychodzi coś nieco odbiegającego od pierwotnej koncepcji 😀

  1. Wygląda bardzo szykownie, ciekawi mnie smak … odzwierciedlenie będzie trudne ale chyba się odwaze. Pozdrawiam Mistrza sztuki kulinarnej i czekam na kolejne bajeczne przepisy.

  2. Kto by tam wnikliwie przyglądał się rozetkom. Idealne czy nie – całokształt wspaniały. Myślę, że księżniczka też byłą zachwycona:)

  3. Rozbawiły mnie te pierożki, a także kontrast pomiędzy tym cudownie różowym, księżniczkowym tortem i Twoim niezwykle poważnym, brodatym zdjęciem powyżej 😉
    Torcik jest śliczny, gdybym miała dziesięć lat, zakochałabym się bez pamięci 🙂

    • Jak napisałem w przepisie: "* Z powyższej receptury wychodzą dwa blaty. Do tortu należy upiec cztery. "
      Dwa blaty, czyli jeden biszkopt o średnicy 18 cm podzielony na pół. Do całego tortu należy upiec dwa biszkopty o średnicy 18 cm i podzielić każdy na dwa blaty, co da nam cztery piętra tortu. Na każdy biszkopt wychodzi po 5 jajek, czyli w sumie 10 na dwa biszkopty (4 blaty).

  4. Tort przepiękny. Blog super często zaglądam 🙂
    Mam pytanie czy maliny mogę zastąpić np. truskawkami?

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *