tort noworoczny

Witajcie w Nowym Roku! W tym miejscu chciałbym życzyć Wam wytrwałości w dążeniu do marzeń. Dni pełnych satysfakcji z osiągania kolejnych celów. Radości z życia i wielu chwil spędzonych wśród bliskich. By ten kolejny rok był tak obfity jak mój noworoczny tort 🙂

icon sredni

biszkopt

  • 120 gmąki pszennej
  • 145 gcukru
  • 40 gmąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

krem do przełożenia

  • 400 gmascarpone
  • 280 gśmietany 36%
  • 100 mlszampana
  • 150 gcukru
  • 18 gżelatyny
  • 3żółtka
  • 1jajko
  • 2 łyżeczkiesencji waniliowej

Mąki przesiać do miski. Jajka umieścić w misie robota, dodać cukier, ustawić najwyższe obroty i ubić na jasną, puszystą masę. Kiedy na rózga będzie zostawiała na masie wyraźne ślady wyłączyć robota i dodawać stopniowo przesiane mąki. Mieszać delikatnie szpatułką lub dłonią. Nie za długo, aby masa nie stała się rzadka. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch rantów o średnicy 18 cm lub 20 cm wyrównać i piec w 170°C przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąc i wystudzić.

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić. Śmietanę, esencję waniliową oraz mascarpone umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Odstawić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić ją w kąpieli wodnej i pozostawić nad garnkiem aby utrzymać temperaturę. Jajko, żółtka oraz cukier umieścić w misce i zawiesić nad garnkiem z gotującą się wodą tak by miska nie dotykała wody. Jajka z cukrem ubijać mikserem na wolnych obrotach, dodając stopniowo szampana. Kiedy masa zwiększy swoją objętość, stanie się jasna i zgęstnieje dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej wmieszać na trzy razy ubitą śmietanę z mascarpone. Krem chłodzić do stężenia.

poncz

  • 100 gcukru
  • 100 mlwody
  • 100 mlszampana
  • skórkaz 1 cytryny

drip

  • 1 białko
  • cukier puder
  • barwnik złoty i żółty

W rondelku umieścić cukier, dodać wodę oraz skórkę z cytryny i zagotować syrop. Zdjąć z palnika, odstawić na 5 minut, dodać szampana i wymieszać.

Białko umieścić w misce, dodawać cukier puder i mieszać rózgą do momentu aż lukier stanie się bardzo gęsty, ale nadal lekko płynny. Na koniec zafarbować barwnikami na żółto. Otrzymaną polewą udekorować tort odczekać aż zastygnie i pomalować złotym barwnikiem w proszku wymieszanym w alkoholu. Ozdobić słodyczami według uznania. Wierzch tortu udekorowałem balonami żelatyny, bezami, rozetkami z kremu z białej czekolady, rurkami z białą czekoladą oraz kostkami czekolady z karmelem.

krem do dekoracji

  • 400 gbiałej czekolady
  • 100 gśmietany 36%
  • 80 gmiękkiego masła
  • barwnikbiel tytanowa
  • 200 gubitej śmietany

W misce umieścić śmietanę, czekoladę oraz barwnik. Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej mieszając do uzyskanie jednolitej konsystencji. Masę odstawić do wystudzenia. W misie robota umieścić masło i ubić na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dodawać po 1 łyżce masy czekoladowej. Boki złożonego tortu pokryć cienką warstwą ubitej śmietany. Schłodzić, a następnie obłożyć gotowym kremem z białej czekolady.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

38 odpowiedzi na “tort noworoczny”

    • Potrzebne będą baloniki, nieduże. Do tego ok 5-6 łyżek żelatyny w proszku. Należy ją zalać zimną wodą (10-12 łyżek), opcjonalnie dodać barwnik, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Następnie gotową żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zebrać pianę i w tak przygotowanej mieszance należy obtaczać nadmuchane baloniki pozostawiając wolną przestrzeń przy wylocie. Trzeba odczekać aż pierwsza warstwa zastygnie. Czynność powtórzyć ok. 3-4 razy. Dokładniejsze instrukcje i video znajdziesz na YT 🙂

  1. Ile masła należy użyć do kremu do dekoracji?? W opisie wykonania go jest masło a w podanych składnikach nie ma ��

  2. Wszystkiego najlepszego na ten nowy rok, żeby spełniały Ci się kolejne marzenia 🙂
    A tort fantastyczny! Zdecydowanie robi wrażenie. Choć już myślałam, że te kulki to z karmelu… 😉

  3. Czy szampan jest wyczówalny w smaku tortu?
    Czy do kremu można dodać białą czekoladę?…jeśli tak to jak zmodyfikować przepis. 🙂

    • Szampan nie jest zbyt wyczuwalny, głównie chodzi o bąbelki, które nadają puszystości 🙂
      Można spróbować z białą czekoladą i dodać rozpuszczoną do gotowego kremu, jednak myśle, że to już będzie za dużo słodyczy w jednym cieście 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *