tort noworoczny
Witajcie w Nowym Roku! W tym miejscu chciałbym życzyć Wam wytrwałości w dążeniu do marzeń. Dni pełnych satysfakcji z osiągania kolejnych celów. Radości z życia i wielu chwil spędzonych wśród bliskich. By ten kolejny rok był tak obfity jak mój noworoczny tort 🙂

biszkopt
- 120 gmąki pszennej
- 145 gcukru
- 40 gmąki ziemniaczanej
- 4 jajka
krem do przełożenia
- 400 gmascarpone
- 280 gśmietany 36%
- 100 mlszampana
- 150 gcukru
- 18 gżelatyny
- 3żółtka
- 1jajko
- 2 łyżeczkiesencji waniliowej
Mąki przesiać do miski. Jajka umieścić w misie robota, dodać cukier, ustawić najwyższe obroty i ubić na jasną, puszystą masę. Kiedy na rózga będzie zostawiała na masie wyraźne ślady wyłączyć robota i dodawać stopniowo przesiane mąki. Mieszać delikatnie szpatułką lub dłonią. Nie za długo, aby masa nie stała się rzadka. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch rantów o średnicy 18 cm lub 20 cm wyrównać i piec w 170°C przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąc i wystudzić.
Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić. Śmietanę, esencję waniliową oraz mascarpone umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Odstawić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić ją w kąpieli wodnej i pozostawić nad garnkiem aby utrzymać temperaturę. Jajko, żółtka oraz cukier umieścić w misce i zawiesić nad garnkiem z gotującą się wodą tak by miska nie dotykała wody. Jajka z cukrem ubijać mikserem na wolnych obrotach, dodając stopniowo szampana. Kiedy masa zwiększy swoją objętość, stanie się jasna i zgęstnieje dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej wmieszać na trzy razy ubitą śmietanę z mascarpone. Krem chłodzić do stężenia.
poncz
- 100 gcukru
- 100 mlwody
- 100 mlszampana
- skórkaz 1 cytryny
drip
- 1 białko
- cukier puder
- barwnik złoty i żółty
W rondelku umieścić cukier, dodać wodę oraz skórkę z cytryny i zagotować syrop. Zdjąć z palnika, odstawić na 5 minut, dodać szampana i wymieszać.
Białko umieścić w misce, dodawać cukier puder i mieszać rózgą do momentu aż lukier stanie się bardzo gęsty, ale nadal lekko płynny. Na koniec zafarbować barwnikami na żółto. Otrzymaną polewą udekorować tort odczekać aż zastygnie i pomalować złotym barwnikiem w proszku wymieszanym w alkoholu. Ozdobić słodyczami według uznania. Wierzch tortu udekorowałem balonami żelatyny, bezami, rozetkami z kremu z białej czekolady, rurkami z białą czekoladą oraz kostkami czekolady z karmelem.
krem do dekoracji
- 400 gbiałej czekolady
- 100 gśmietany 36%
- 80 gmiękkiego masła
- barwnikbiel tytanowa
- 200 gubitej śmietany
W misce umieścić śmietanę, czekoladę oraz barwnik. Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej mieszając do uzyskanie jednolitej konsystencji. Masę odstawić do wystudzenia. W misie robota umieścić masło i ubić na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dodawać po 1 łyżce masy czekoladowej. Boki złożonego tortu pokryć cienką warstwą ubitej śmietany. Schłodzić, a następnie obłożyć gotowym kremem z białej czekolady.
Napisz do mnie!
Wow! A jak się robi balony żelatyny? 🙂
Potrzebne będą baloniki, nieduże. Do tego ok 5-6 łyżek żelatyny w proszku. Należy ją zalać zimną wodą (10-12 łyżek), opcjonalnie dodać barwnik, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Następnie gotową żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zebrać pianę i w tak przygotowanej mieszance należy obtaczać nadmuchane baloniki pozostawiając wolną przestrzeń przy wylocie. Trzeba odczekać aż pierwsza warstwa zastygnie. Czynność powtórzyć ok. 3-4 razy. Dokładniejsze instrukcje i video znajdziesz na YT 🙂
P.s. po ostatniej warstwie balony należy odstawić do wyschnięcia na min. 12 godzin 🙂
Ile masła należy użyć do kremu do dekoracji?? W opisie wykonania go jest masło a w podanych składnikach nie ma ��
Poprawione 🙂
Należy użyć 80 g masła 🙂
Bajeczny tort! Pyszny krem!!!
Dzięki 🙂
Z takim tortem miło jest świętować 💛💚💙❤
To prawda 🙂
Tort przepiękny!! Szczęśliwego nowego roku!
Dzięki wielkie! 🙂
Cudny ten torcik, wszystkiego dobrego w Nowym Roczku 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
ale genialny! Mi by było aż szkoda jeść, tylko podziwiać 🙂
Miło mi 🙂
Wspaniale udekorowane 🙂 wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂
Dzięki 🙂
Przepięknie wygląda <3
Starałem się 😀
Bajeczny! <3 Wygląda wspaniale i niezwykle smakowicie 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Piękny! Piekłeś w formie 18 czy 20 cm?
W formie 18 🙂
ale piękny ! i ta dekoracja, super !
Dzięki 🙂
Omnomnom..:D …..i ta złota polewa…jadłabym i podziwiała i znów bym jadła i podziwiała 😉 😀
Hehe, miło 😀
złoto 😀
Najszczersze 😀
no no pyszności i ta polewa złota ;)) Pomyślności w nowym roku
Dziękuję i wzajemnie 🙂
Wygląda bajecznie :))
Miło mi 🙂
Wszystkiego najlepszego na ten nowy rok, żeby spełniały Ci się kolejne marzenia 🙂
A tort fantastyczny! Zdecydowanie robi wrażenie. Choć już myślałam, że te kulki to z karmelu… 😉
Dzięki serdeczne! 🙂
Czy szampan jest wyczówalny w smaku tortu?
Czy do kremu można dodać białą czekoladę?…jeśli tak to jak zmodyfikować przepis. 🙂
Szampan nie jest zbyt wyczuwalny, głównie chodzi o bąbelki, które nadają puszystości 🙂
Można spróbować z białą czekoladą i dodać rozpuszczoną do gotowego kremu, jednak myśle, że to już będzie za dużo słodyczy w jednym cieście 🙂
Super opcja na tort 🙂