number cake

W ostatnim czasie blogosfera oszalała na punkcie tzw. number cakes, czyli najnowszym trendzie w cukiernictwie. Number cakes to nic innego jak torty w kształcie cyfr, liter, serc itp. Z tą różnicą, że blaty wykonuje się głównie z ciasta kruchego lub maślanego, przełożonego prostym kremem. Najczęściej na bazie słodkiej śmietanki i mascarpone. Całość ozdabia się świeżymi owocami, kwiatami i makaronikami. Oprócz tego powstają też inne wersje, na blatach biszkoptowych, pokrywanych najróżniejszymi kremami. Jednak ja pozostaję wierny pierwszej wersji, która wygląda niezwykle lekko i przyjemnie. Wprowadza dużo świeżości i przywołuje nadchodzącą wiosnę.

icon latwy

ciasto

  • 300 gmąki pszennej
  • 200 gmasła
  • 100 gcukru pudru
  • 1żółtko

krem

  • 550 gśmietany 30%
  • 500 gmascarpone
  • 150 gcukru pudru
  • 2 łyżeczkiesencji waniliowej

Mąkę oraz cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne masło i wyrobić łopatką do momentu powstania kruszonki. Dodać jajko i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić przez ok. 30 minut w zamrażarce. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt i przy pomocy szablonów wyciąć cyfry (każdą dwa razy) o wysokości ok. 21 cm. Nakłuć widelcem i piec w 190ºC przez ok. 15-20 minut na złoty kolor.

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze i szprycować na każdą literę. Przykryć drugim blatem i wyszprycować resztę kremu. Gotowe ciasto udekorować świeżymi truskawkami, kwiatami, makaronikami itp. Przed podaniem schłodzić przez ok. 3-4 godziny.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

57 odpowiedzi na “number cake”

  1. Chciałabym się jeszcze dopytać, jakiego używasz rękawa cukierniczego i czy tort daje się dobrze kroić widelcem podczas jedzenia 🙂

    • Używam rękawów jednorazowych, plastikowych. Najczęściej dużych zielonych, czasami mniejszych przezroczystych 🙂
      Ciasto musi odstać kilka godzin w lodówce aby dobrze się kroiło 🙂

  2. Faktycznie, są niesamowicie urocze te ciacha, takie delikatne i leciutkie 🙂 Chyba na Wielkanoc takie przygotuję 🙂

  3. Witam. Ja pierwszy raz u Ciebie. Widzę tu same smakowitości :-). Taki tort to w sam raz na rocznicę ślubu moich rodziców . W tym roku będzie okrągła. Zamiast 2 trzeba wstawić 5 :-). Pozdrawiam :-).

  4. Bardzo kreatywnie i pomysłowo. Skąd bierzesz inspiracje?! bardzo podoba mi się Twoje wyczucie stylu, fantastycznie prezentują się te smakowite dzieła sztuki.

    • Inspiracje czerpię od najlepszych cukierników francuskich i nie tylko, których śledzę na portalach społecznościowych 🙂

  5. Dzień dobry! Wspaniały tort! Właśnie taki chcę przygotować dla syna na roczek, ale zastanawiam się czy będę w stanie wykroić większe litery bez polamania się ciasta po upieczeniu… jak Pan sądzi? Mam też pytanie o krem, chciałbym polowę zrobić z owocami np. Truskawkami lub malinami – czy mogę użyć mrożonych i czy nie zaburzy to konsytencji kremu?

    • Dziękuję! 🙂
      Jeżeli ciasto będzie nieco grubsze, większe blaty nie powinny się połamać. Oczywiście trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie. Co do mrożonych owoców to stanowczo odradzam, ponieważ szybko puszczą sok, będzie to wyglądało nieestetycznie, smak takich owoców po rozmrożeniu pozostawia wiele do życzenia, poza tym ciasto może za bardzo zmięknąć. Do tego tortu zdecydowanie polecam świeże owoce.

  6. Czy przepis jest podany na jedną liczbę ? I czy można zrobić jakiś inny krem ? Czy jest ryzyko że się to rozwali ?
    Nie jest ze mnie dobra kucharka ale chciałalbym zrobić niespodziankę mojemu chłopakowi 🙂

    • Z przepisu wychodzi jeden, tort składający się z dwóch cyfr (każda wycięta 2 razy). Ciasto można przełożyć np. kremem waniliowym (patisserie) lub każdym innym, wedle uznania. Przy przenoszeniu tortu trzeba być ostrożnym.

  7. Witam,
    Jak dugo tort moze sta poza lodówka? Musze przewiezc tort (2 godziny jazdy)
    Dziekuje i pozdrawiam

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *