number cake
W ostatnim czasie blogosfera oszalała na punkcie tzw. number cakes, czyli najnowszym trendzie w cukiernictwie. Number cakes to nic innego jak torty w kształcie cyfr, liter, serc itp. Z tą różnicą, że blaty wykonuje się głównie z ciasta kruchego lub maślanego, przełożonego prostym kremem. Najczęściej na bazie słodkiej śmietanki i mascarpone. Całość ozdabia się świeżymi owocami, kwiatami i makaronikami. Oprócz tego powstają też inne wersje, na blatach biszkoptowych, pokrywanych najróżniejszymi kremami. Jednak ja pozostaję wierny pierwszej wersji, która wygląda niezwykle lekko i przyjemnie. Wprowadza dużo świeżości i przywołuje nadchodzącą wiosnę.

ciasto
- 300 gmąki pszennej
- 200 gmasła
- 100 gcukru pudru
- 1żółtko
krem
- 550 gśmietany 30%
- 500 gmascarpone
- 150 gcukru pudru
- 2 łyżeczkiesencji waniliowej
Mąkę oraz cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne masło i wyrobić łopatką do momentu powstania kruszonki. Dodać jajko i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić przez ok. 30 minut w zamrażarce. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt i przy pomocy szablonów wyciąć cyfry (każdą dwa razy) o wysokości ok. 21 cm. Nakłuć widelcem i piec w 190ºC przez ok. 15-20 minut na złoty kolor.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze i szprycować na każdą literę. Przykryć drugim blatem i wyszprycować resztę kremu. Gotowe ciasto udekorować świeżymi truskawkami, kwiatami, makaronikami itp. Przed podaniem schłodzić przez ok. 3-4 godziny.
Napisz do mnie!
piękny!!!
Dzięki 🙂
Gdzie można zakupić takie szablony liter? Pozdrawiam 😉
Wystarczy napisać literę w edytorze tekstu, ustawić odpowiednią wielkość czcionki, wydrukować i wyciąć 🙂
bardzo urocze te torty;)
Też je lubię 🙂
cudowny !
Dzięki 🙂
Rewelacja! Mąż w tym roku ma 30, już wiem co mu przygotuję ��
Czekam na efekty 🙂
Wspaniały tort, być może w czerwcu również taki wykonam =D
Trzymam kciuki 😀
Chciałabym się jeszcze dopytać, jakiego używasz rękawa cukierniczego i czy tort daje się dobrze kroić widelcem podczas jedzenia 🙂
Używam rękawów jednorazowych, plastikowych. Najczęściej dużych zielonych, czasami mniejszych przezroczystych 🙂
Ciasto musi odstać kilka godzin w lodówce aby dobrze się kroiło 🙂
Bardzo pomysłowy i SZYKOWNY ten torcik. I pewnie łatwo się dzieli 🙂
Zgadza się 🙂
Pięknie! Masz talent!
Ja przymierzam się do tego, ale dopadło mnie choróbsko i brak sił 🙁
https://bitasmietanka.blogspot.com
Trzymam kciuki za zdrowie i ciacho 😀
Arcydzieło ☺☺
Dzięki wielkie! :>
Wygląda super i patrząc na składniki, tak też smakuje 😉
Nie mogę zaprzeczyć 😀
Wygląda mega uroczo 🙂
Miło mi 🙂
Faktycznie, są niesamowicie urocze te ciacha, takie delikatne i leciutkie 🙂 Chyba na Wielkanoc takie przygotuję 🙂
Dobry pomysł 🙂
prezentują się bosko! 🙂
Miło mi 🙂
A widzisz, człowiek nie siedzi w ciastach i pojęcia nie ma, że tu się takie szaleństwo odbywa 😉 Piękne jest <3
Dzięki mnie będziesz na bieżąco 😀
Wszystkiego najlepszego! Cudny "tort"!
Dzięki wielkie! <3
Ostatnio takie torciki co chwila atakują mnie na Ig. I dobrze, bo piękne są i takie urocze. Wszystkiego dobrego!
Dzięki! 🙂
Witam. Ja pierwszy raz u Ciebie. Widzę tu same smakowitości :-). Taki tort to w sam raz na rocznicę ślubu moich rodziców . W tym roku będzie okrągła. Zamiast 2 trzeba wstawić 5 :-). Pozdrawiam :-).
Trzymam kciuki 🙂
Przymierzam się ale widziałam inny krem chyba twarożkowy..wyszło cudnie��
Każdy krem jest dobry 😀
Jaka jest wysokość cyfry? Przecudny torcik ��
Wszystko jest podane w przepisie powyżej 🙂
No cudne po prostu! Aż szkoda by mi było ugryźć 😛
Oj tam, zjadłabyś 😀
Bardzo kreatywnie i pomysłowo. Skąd bierzesz inspiracje?! bardzo podoba mi się Twoje wyczucie stylu, fantastycznie prezentują się te smakowite dzieła sztuki.
Inspiracje czerpię od najlepszych cukierników francuskich i nie tylko, których śledzę na portalach społecznościowych 🙂
A można zrobić całość dzień wcześniej? Nie rozmięknie ciasto?
Nie powinno być problemu. Chyba nawet lepiej będzie zrobić wcześniej, żeby ciasto nie było za twarde przy krojeniu 🙂
A jesli nie mam robota tylko zwykły mikser to też mogę go użyć?
Nie wiem czy zwykły mikser da radę, ale można próbować. Ewentualnie można użyć rąk 🙂
Dzień dobry! Wspaniały tort! Właśnie taki chcę przygotować dla syna na roczek, ale zastanawiam się czy będę w stanie wykroić większe litery bez polamania się ciasta po upieczeniu… jak Pan sądzi? Mam też pytanie o krem, chciałbym polowę zrobić z owocami np. Truskawkami lub malinami – czy mogę użyć mrożonych i czy nie zaburzy to konsytencji kremu?
Dziękuję! 🙂
Jeżeli ciasto będzie nieco grubsze, większe blaty nie powinny się połamać. Oczywiście trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie. Co do mrożonych owoców to stanowczo odradzam, ponieważ szybko puszczą sok, będzie to wyglądało nieestetycznie, smak takich owoców po rozmrożeniu pozostawia wiele do życzenia, poza tym ciasto może za bardzo zmięknąć. Do tego tortu zdecydowanie polecam świeże owoce.
Robiłam na 30 urodziny mojej siostry. wyszedł cudny!
Cieszę się! Jeśli masz zdjęcie podziel się nim na moim fanpage: https://www.facebook.com/Kraina-Sosny-569666553050009/?ref=bookmarks
Witam.Na jaka grubosc trzeba rozwalkowac ciasto?
Na ok. 3-4 mm 🙂
Czy przepis jest podany na jedną liczbę ? I czy można zrobić jakiś inny krem ? Czy jest ryzyko że się to rozwali ?
Nie jest ze mnie dobra kucharka ale chciałalbym zrobić niespodziankę mojemu chłopakowi 🙂
Z przepisu wychodzi jeden, tort składający się z dwóch cyfr (każda wycięta 2 razy). Ciasto można przełożyć np. kremem waniliowym (patisserie) lub każdym innym, wedle uznania. Przy przenoszeniu tortu trzeba być ostrożnym.
Witam,
Jak dugo tort moze sta poza lodówka? Musze przewiezc tort (2 godziny jazdy)
Dziekuje i pozdrawiam