semlor – szwedzkie bułeczki

Dziś zapraszam Was na niezapomniane smaki prosto ze Szwecji. Semlor, bo o nich mowa, to delikatne bułeczki z kardamonem, nadziane domowym marcepanem i przełożone dużą ilością kremu. Dla Szwedów są tym, czym dla nas pączki w Tłusty Czwartek, bo zajadają się nimi w Tłusty Wtorek. Najczęściej podawane są w miseczce lub głębokim talerzu zalane mlekiem. Ja za mlekiem nie przepadam, więc postawiłem na suchą wersję 😀

icon latwy

ciasto

  • 100 mlciepłego mleka
  • 150 gmąki pszennej
  • 40 groztopionego masła
  • 20 gcukru
  • 5 gdrożdży instant
  • 1 szczyptasoli
  • 1żółtko
  • 1 łyżeczkamielonego kardamonu

krem

  • 230 gśmietany 30%
  • 150 gmascarpone
  • 3 łyżkicukru pudru
  • 2 łyżeczkiesencji waniliowej
  • 200 gmasy marcepanowej

Mąkę przesiać z drożdżami do misy robota. Dodać ciepłe mleko, sól, cukier, żółtko oraz kardamon i przy pomocy haka wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. W trakcie dodać rozpuszczone masło. Gotowe ciasto powinno być delikatne, puszyste, gładkie i łatwo odchodzące od dłoni. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz. Następnie ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z niego kulki. Ułożyć na papierze do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (30-40 minut). Po tym czasie bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Następnie piec 10-12 minut w 200ºC na złoty kolor. Wyjąc z pieca i wystudzić. Następnie odciąć górną część każdej bułeczki, wydłubać środek z dolnej i włożyć tam masę marcepanową.

Śmietanę, mascarpone oraz cukier puder umieścić w misie robota i ubić przy pomocy rózgi na puszysty krem. Na koniec wmieszać esencję waniliową. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, karbowaną końcówką i wyszprycować na bułeczki semlor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

20 odpowiedzi na “semlor – szwedzkie bułeczki”

  1. Bułeczki drożdżowe z dodatkiem kardamonu już kiedyś piekłam i faktycznie są pyszne. Nie jestem fanką marcepanu, więc ten składnik bym akurat odjęła, ale reszta pasi mi bardzo i z ogromną ochotą bym takich kilka sztuk opędzlowała 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *