torcik czarny las

Jeśli w pracy czy w szkole nie idzie Wam ostatnio pomyślnie, spróbujcie tego ciasta, a zapewniam, że poprawi Wasze humory i sprawi, że świat chociaż na chwilę stanie się piękniejszy! <3

icon latwy

ciasto

  • 15 gmąki pszennej
  • 15 gskrobi kukurydzianej
  • 40 ggorzkiej czekolady
  • 20 mloleju rzepakowego
  • 6 gkakao
  • 75 gcukru
  • 20 gmasła
  • 1 szczyptasoli
  • 4żółtka
  • 2białka

ganache

  • 80 ggorzkiej czekolady
  • 80 gmlecznej czekolady
  • 200 gśmietany 30%

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i olejem rzepakowym. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. W tym czasie w misie robota umieścić białka z cukrem i ubić na sztywno. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka i nadal miksować na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodać cienkim strumieniem wystudzoną czekoladę. Kiedy składniki dobrze się połączą wyłączyć robot i przesiać mąkę z kakao oraz solą. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Otrzymaną masę przelać do rantu lub tortownicy o średnicy 18 cm i piec w 175ºC przez ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzony spód wyjąć z rantu i przy pomocy niedużego noża z małymi ząbkami usunąć skorupkę z wierzchu ciasta. Przygotować warstwę wiśniową.

Śmietanę zagotować w rondelku, zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie całość wymieszać dokładnie do połączenia składników i wystudzić do temperatury pokojowej.

żelka wiśniowa

  • 300 gwydrylowanych wiśni
  • 20 mlwiśniówki
  • 80 mlwody
  • 50 gcukru
  • 8 gżelatyny
  • 10 mlwody do żelatyny

krem

  • 180 gśmietany 30%
  • 150 gmascarpone
  • 50 gcukru pudru
  • 2 łyżeczkiesencji waniliowej

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Wiśnie zagotować z wodą oraz cukrem do rozpadnięcia się owoców. Miksturę zmiksować dokładnie blenderem, dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Do przestudzonej mieszanki dodać alkohol i połączyć. Płyn wylać do rantu lub tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 18 cm i zamrozić.

Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone, cukrem pudrem i esencją waniliową. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze.

 

ZŁOŻENIE

Wierzch ciasta czekoladowego pokryć częścią schłodzonego ganache. Na nim ułożyć zamrożoną żelkę wiśniową i posmarować warstwą ganache. Schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut. Schłodzone ciasto obkroić przy pomocy rantu o średnicy 16 cm. Na wierzchu wyszprycować krem z waniliowy okrągłą końcówką oraz resztę ganache końcówką karbowaną. Wolne miejsca uzupełnić czekoladowymi drażami lub orzechami laskowymi w czekoladzie.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

26 odpowiedzi na “torcik czarny las”

  1. Wspaniały torcik. Świetny pomysł z tym filmem. Taki przyspieszony, ale jakże dokładny przepis.
    Piję kawę i patrzę na Twój "czarny las" i mam wielką ochotę na porcję tego pysznego torciku.
    Miłego i słodkiego dnia Sosna 🙂

  2. Mam pytanie czy w przepisie na krem waniliowy nie ma błędu w ilości cukru pudru, czy aż 540 g trzeba ?

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *