mazurek solony karmel-czekolada

Ledwo się obejrzałem, a już za chwilę kolejne święta. Nie wiem kiedy minął czas między świętami grudniowymi a Wielkanocą. Co prawda do tych, drugich zostało jeszcze kilka tygodni, ale przygotowania i myślenie nad świątecznym menu pora zacząć już teraz.

Każdego roku, kiedy myślę o ciastach wielkanocnych, pierwszym, które przychodzi mi do głowy, jest mazurek. Ciasto niezwykle proste i bardzo popularne na naszych ziemiach. Każdy wie jak wygląda i jak smakuje. Jednak od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym, gdzie kończy się mazurek, a gdzie zaczyna tarta. W którym miejscu przebiega ta cienka granica. To właśnie z tym pytaniem zostawiam Was dziś przy okazji mojej wersji mazurka, czy tarty?

icon sredni

ciasto

  • 65 gmiękkiego masła
  • 45 gmączki migdałowej
  • 120 gmąki pszennej
  • 35 gcukru pudru
  • 1 szczyptasoli
  • 1jajko
  • 1żółtko

solony karmel

  • 150 gcukru
  • 150 gśmietany 36%
  • 100 gmiodu
  • 50miękkiego masła
  • 2szczypty soli
  • 100 gorzechów laskowych

Masło umieścić w misie robota i przy pomocy łopaty/liścia ubić je na jasną, puszystą masę. W trakcie ubijania dodać cukier puder. Kiedy masło będzie niemal białe, dodać żółtko oraz jajko i miksować do dokładnego połączenia. Na koniec dodać przesianą mąkę migdałową oraz pszenną i mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 2-4 godziny (najlepiej całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm, wyciąć koło o średnicy 19 cm i nakłuć widelcem. Spód odpiec w 180ºC przez 15-20 minut na złoty kolor. Wystudzić.

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni z solą morską, wystudzić i posiekać grubo. W rondelku umieścić cukier z miodem i podgrzewać na najniższej mocy palnika do rozpuszczenia składników (mieszając). Kiedy cukier dobrze się rozpuści mieszankę doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania bursztynowego koloru. Dodać masło i mieszać osrożenie do połączenia. Wlać śmietanę i mieszać. Solony karmel gotować jeszcze przez 2-3 minuty mieszając. Zdjąć z palnika, dodać sól morską i wymieszać. Gotowy karmel wstawić do miski z lodowatą wodą i pozostawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce aż zgęstnieje. 130 g solonego karmelu odłożyć na później. Schłodzoną masę wyłożyć na wystudzony spód ciasta i wyrównać. Na wierzchu ułożyć posiekane orzechy laskowe i docisnąć.

krem czekoladowy

  • 100 gśmietany 30%
  • 70 gczekolady deserowej
  • 30 gczekolady mlecznej

krem karmelowy

  • 150 gmascarpone
  • 130 gsolonego karmelu
  • 1/2 łyżeczkikawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczkiwrzątku

Śmietanę zagotować, zdjąć z palnika, dodać czekolady i mieszać do rozpuszczenia składników. Gotowy ganache wyłożyć na warstwę orzechów laskowych. Całość schłodzić w lodówce do stężenia.

Kawę rozpuścić we wrzątku. Mascarpone wymieszać z solonym karmelem, dodać rozpuszczoną kawę i połączyć. Gotowy krem karmelowy schłodzić, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze.

mus czekoladowy

  • 100 gczekolady deserowej
  • 200 gśmietany 36%

orzechy w karmelu

  • 150-200 gcukru
  • orzechy laskowe

Śmietanę zagotować w rondelku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiego kremu. Mieszankę odstawić do wystudzenia, schłodzić a następnie podbić mikserem do zwiększenia objętości. Mus czekoladowy przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyszprycować na ciasto na zmianę z kremem karmelowym.

Cukier rozpuścić w rondelku i doprowadzić do bursztynowego koloru. Każdy orzech nabić na długą wykałaczkę i zanurzać w lekko przestudzonym karmelu. Odczekać do zastygnięcia. Orzechami udekorować mazurek karmelowo-czekoladowy.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

31 odpowiedzi na “mazurek solony karmel-czekolada”

  1. Piękny, wszystkie Twoje wypieki są cudowne, od samego patrzenia człowiek ma ochotę na zjedzenie konkretnego kawałka 🙂

    • Wystarczy użyć tego kajmaku, który zostanie z mazurka.
      Część solonego kajmaku wykładamy na mazurek i zostawiamy ok. 130-150 g do kremu.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *