paris brest z kremem orzechowym

Paris Brest to niezwykle popularne ciasto o francuskim rodowodzie. Ten rustykalny okrąg składa się z ciasta parzonego, które piecze się z migdałami oraz fantastycznie delikatnego kremu pralinowego na bazie klasycznego kremu waniliowego. Ciasto doskonałe w smaku i swej prostocie. To moje drugie podejście do tego wypieku i wierzcie mi, mimo że jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, to warto. Smak jest niepowtarzalny.

icon trudny

ciasto parzone

  • 140 gmąki pszennej
  • 105 gwody
  • 105 mlmleka
  • 90 gmasła
  • 4jajka
  • 1roztrzepane jajko
  • 1 szczyptasoli
  • płatki migdałowe

pasta pralinowa

  • 120 gorzechów laskowych
  • 120 gmigdałów / płatków migdałowych
  • 80 gcukru
  • 180 gmiękkiego masła

Na arkuszu papieru do pieczenia odrysować okrąg o średnicy ok. 15-18 cm. Wodę, mleko, sól oraz masło umieścić w rondelku i zagotować. Do gotującej się mieszanki wsypać przesianą mąkę i mieszać energicznie łyżką do połączenia składników. Ciasto parzyć do momentu aż będzie odchodziło od ścianek garnka. Wystudzić. Schłodzone ciasto przełożyć do misy robota, dodać jajka i mieszać łopatą do dokładnego wchłonięcia się jajek. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką o okrągłym otworze i wycisnąć okrąg na przygotowany papier. W środku wycisnąć drug tak, aby dobrze się stykały. Na górze między okręgami wycisnąć trzeci. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać płatkami migdałów. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175ºC i piec przez 45-50 minut na złoty kolor (nie otwierać piekarnika w trakcie suszenia). Po tym czasie ciasto pozostawić na 2 godziny w piekarniku. Następnie między drzwiczki włożyć drewnianą łyżkę i studzić tak ok. 15-20 minut. Ciasto wyjąc z piekarnika i wystudzić na kratce. Odciąć górną część ciasta.

Orzechy oraz migdały sprażyć na patelni, wystudzić, posiekać. Mieszankę połączyć w misce z cukrem i zmiksować blenderem na gładką pastę. Zajmie to od 5-10 minut w zależności od mocy sprzętu. Jeżeli Wasz blender ma słabszą moc róbcie odstępy w miksowaniu, aby silnik się nie przegrzał. Gotową pastę dodać do wystudzonego kremu waniliowego i wymieszać ręcznie przy pomocy rózgi. Następnie całość przełożyć do misy robota, dodać miękkie masło i mieszać przy pomocy łopaty/liścia przez ok. 7-10 minut do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Otrzymany krem schłodzić w zamrażarce przez ok. 15-25 minut, przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, karbowaną końcówką i szprycować na spód ciasta. Całość przykryć odciętą częścią i oprószyć cukrem pudrem.

crème pâtissière

  • 500 mlmleka
  • 180 gmiękkiego masła
  • 80 gcukru
  • 36 gskrobi kukurydzianej
  • 6jajek
  • 1laska wanilii

W rondelku umieścić żółtka, cukier oraz skrobię kukurydzianą i wymieszać ręcznie przy pomocy rózgi. W rondelku zagotować mleko z nasionami oraz laską wanilii. Gorącym mlekiem zalać (przez sitko) żółtka wymieszane z cukrem, mieszając energicznie aby się nie ścięły. Mieszankę z żółtkami wstawić na palnik i gotować na najniższej mocy do zgęstnienia (ok. 85ºC). Kiedy krem osiągnie odpowiednią temperaturę wstawić go szybko do miski z zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania i wystudzić do temperatury ok 40ºC. Wtedy dodać miękkie masło i wymieszać do rozpuszczenia. Gotowy krem wystudzić do temperatury pokojowej. W tym czasie przygotować pastę pralinową.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

30 odpowiedzi na “paris brest z kremem orzechowym”

  1. Och, Sosna, Sosna… Nie przestajesz zadziwiać.
    Dzisiaj jest przepis łatwy, ale efekt finalny doskonały. Jak zwykle u Ciebie.
    Wspaniały deser. A ta pasta pralinowa to dobry pomysł na dosmaczenie kremu.
    Miłego dnia 🙂

  2. Cudowny! Wygląda jak z prawdziwej cukierni 😀 Wyśmienity 🙂 Z chęcią wypróbuję przepis, tylko nie wiem czy wyjdzie mi tak idealnie, jak Tobie 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *