pomarańczowa rhum baba


 

Uwielbiam wielkanocne baby. Za ich kształty, za ich wielkość i dostojność. Jednak zawsze brakowało mi czegoś w tych ciastach. Poza kilkoma wyjątkami, wielkanocne baby są zwykle suchymi ciastami oblewanymi lukrem, polewą czy nawet dekorowanymi śmietaną, które dla mnie nie wystarcza. I właśnie dlatego powstała moja wersja tego wypieku czyli wielkanocna pomarańczowa baba z rumem. W przeciwieństwie do swoich imienniczek, moja jest bardzo wilgotna, a wręcz mokra i ociekająca syropem rumowym. Niezwykły aromat skórki pomarańczowej dopełnia głębię smaku, a lekki krem chantily sprawia, że w te święta nie przejdziecie obojętnie obok mojej pomarańczowej baby z rumem.

icon sredni
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu? Napisz do mnie!

29 odpowiedzi na “pomarańczowa rhum baba”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *