pomarańczowa rhum baba


 

Uwielbiam wielkanocne baby. Za ich kształty, za ich wielkość i dostojność. Jednak zawsze brakowało mi czegoś w tych ciastach. Poza kilkoma wyjątkami, wielkanocne baby są zwykle suchymi ciastami oblewanymi lukrem, polewą czy nawet dekorowanymi śmietaną, które dla mnie nie wystarcza. I właśnie dlatego powstała moja wersja tego wypieku czyli wielkanocna pomarańczowa baba z rumem. W przeciwieństwie do swoich imienniczek, moja jest bardzo wilgotna, a wręcz mokra i ociekająca syropem rumowym. Niezwykły aromat skórki pomarańczowej dopełnia głębię smaku, a lekki krem chantily sprawia, że w te święta nie przejdziecie obojętnie obok mojej pomarańczowej baby z rumem.

icon sredni

ciasto

  • 500 gmąki pszennej
  • 30 gświeżych drożdży
  • 70 mlciepłego mleka
  • 150 gmasła
  • 30 gcukru
  • 5 gsoli
  • 6jajek
  • skórka z 1 pomarańczy

syrop

  • 600 gcukru
  • 1400 mlwody
  • 200 mlciemnego
  • sok i skórka z 3 pomarańczy

Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru oraz mąki. Dodać pokruszone drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszankę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Do misy robota przesiać mąkę, sól, dodać cukier, skórkę z pomarańczy, roztrzepane jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszać przez chwilę łopatką, a następnie wyrabiać robotem przy pomocy haka przez ok. 5-7 minut (na wolnych obrotach). Nadal wyrabiając wlać wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno być gładkie, ale dosyć luźne. Nie tak gęste jak ciasto na drożdżówki. Misę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do (wysmarowanej masłem) formy na babkę z kominkiem o pojemności 2-2,5 l. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośniętą babę wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec na złoty kolor przez ok. 35-40 minut. Gotową babkę wyjąć z piekarnika i studzić przez 15-20 minut na kratce. Po tym czasie formę z ciastem odwrócić, wyjąć babkę i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować syrop.

W rondelku zagotować cukier z wodą oraz skórką pomarańczową. Gotować przez 7-8 minut aż lekko zgęstnieje. Przelać przez sito (skórkę pozostawić do dekoracji) i wystudzić. Na koniec do wystudzonego syropu wmieszać rum i połączyć. Wystudzoną babkę ustawić na kratce, wstawić do brytfanki i polać obficie syropem. Resztę syropu, która spłynęła do brytfanki przelać i polać ciasto ponownie. Czynność powtarzać do wchłonięcia całego syropu. Ciasto udekorować bitą śmietaną, skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami laskowymi.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

29 odpowiedzi na “pomarańczowa rhum baba”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *