tarta migdałowa

Tak jak przewodnim składnikiem bożonarodzeniowych wypieków jest przyprawa korzenna, tak (dla mnie) Wielkanoc to święta, w których królują wszelakie bakalie. W szczególności stawiam na orzechy, bo te lubię najbardziej. Każdy rodzaj i gatunek. Nie potrafię im się oprzeć. Tym razem padło na migdały, które mają niezwykle przyjemny i subtelny smak i świetnie sprawdzą się w świątecznych wypiekach.

icon trudny
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu? Napisz do mnie!

40 odpowiedzi na “tarta migdałowa”

  1. W czesci poswieconej chrupce migdalowej sa pewne nieścisłości (maslo/tluszcz kokosowy).
    Rant o srednicy ???cm? Chce zrobic Pana tarte i wole sie upewnić

    • Rzeczywiście zapomniałem dopisać wymiary. Chrupka to średnica ok. 16-18 cm.
      Jeśli chodzi o masło i olej kokosowy to można użyć jednego lub drugiego 🙂

  2. Wygląda niesamowicie! Czy jeśli robię podwójną porcję w tortownicy 25 cm to czy powinnam wydłużyć czas pieczenia?

    • Jeśli to konieczne to warto wydłużyć czas o ok. 10 minut. Trzeba to cały czas kontrolować i mieć na oku jak się zachowuje po czasie w przepisie 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *