galette des rois

Galette des rois to popularne ciasto wywodzące się z kraju najlepszych cukierników, czyli z Francji. Bo chyba nikt nie ma wątpliwości, że Francuzi robią to najlepiej. Galette de rois brzmi bardziej skomplikowanie niż jest w rzeczywistości. To prosty wypiek przypominający brytyjski paj, który przygotowuje się z ciasta francuskiego skrywającego w sobie nadzienie w postaci zapiekanego kremu migdałowego czyli frangipane. I jak pewnie wiecie, ciasto wypiekane jest 6 stycznia z okazji święta Trzech Króli. Mimo to uważam, że każdy dzień w roku jest właściwym na to aby zajadać się galette des rois wypełnionym znakomitym frangipane.

icon latwy

składniki

  • 600 gciasta francuskiego (2 rolki po 300 g)
  • 100 gmączki migdałowej
  • 100 gmiękkiego masła
  • 100 gcukru pudru
  • 10 gmąki pszennej
  • 2jajka
  • 1 szczyptasoli

syrop

  • 50 gcukru
  • 50 mlwody
  • 4 łyżkirumu

W misie robota umieścić masło z cukrem pudrem i przy pomocy rózgi ubić na jasną, puszystą masę. Kiedy masło będzie niemal białe, nadal ubijając, dodać jajko i mieszać do dokładnego połączenia. Masa powinna być puszysta. Następnie dodać przesiane mąki z solą i zmiksować do połączenia składników. Otrzymaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze. Przygotować ciasto.

Arkusz ciasta francuskiego ułożyć na papierze do pieczenia i przekroić na dwa równe prostokąty. Jeden z płatów posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na nim drugi i docisnąć a następnie przy pomocy rantu wyciąć kółko o średnicy 20 cm, odłożyć. To samo zrobić z drugim arkuszem ciasta francuskiego. Powinniśmy otrzymać dwa kółka (śr. 20 cm) składające się z 2 warstw ciasta. Brzegi jednego z okręgów posmarować cienko roztrzepanym jajkiem lub wodą i zaczynając od środka wyszprycować masę migdałową i pozostawić ok. 1 cm marginesu na brzegach ciasta. Całość przykryć drugim okręgiem i docisnąć palcami dokładnie sklejając oba płaty ciasta. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie przy pomocy ostrego noża wykonać dekoracyjne wzory na wierzchu ciasta. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok. 25-30 minut na złoty kolor. Pod koniec pieczenia zagotować syrop cukrowy z wody i cukru. Wystudzić, dodać rum i wymieszać. Otrzymanym syropem posmarować gorące ciasto. Całość wystudzić i podawać.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

11 odpowiedzi na “galette des rois”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *