tarta cytrynowa z białą czekoladą

Ostatnie ciepłe dni przywołały u mnie potrzebę stworzenia czegoś świeżego i lekkiego. A z racji tego, że nie ma jeszcze sezonu na świeże owoce, postawiłem na klasyka, czyli popularną tartę cytrynową z białą czekoladą. Jest żółta jak wakacyjne słońce i orzeźwiająca niczym najlepsza lemoniada cytrynowa. Klasyczny lemon curd wzbogacony odrobiną białej czekolady sprawdzi się rewelacyjnie nie tylko w upalne dni.

icon sredni

spód

  • 65 gmiękkiego masła
  • 45 gmączki migdałowej
  • 120 gmąki pszennej
  • 35 gcukru pudru
  • 1 szczyptasoli
  • 1jajko
  • 1żółtko

lemon curd

  • 50 gbiałej czekolady
  • 170 mlsoku z cytryny
  • 170 gcukru
  • 100 gmasła
  • 3jajka
  • skórka z 3 cytryn

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Kiedy masło będzie niemal białe, dodać żółtko oraz jajko i miksować do dokładnego połączenia. Na koniec dodać przesianą mąkę migdałową oraz pszenną i mieszać tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny (najlepiej całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wyciąć kółko o średnicy 19 cm i nakłuć. Resztę ciasta rozwałkować na wąski i długi prostokąt (grubość ok. 5 mm). Wyciąć z niego pasek o długości 60 cm (lub dwa po 30 cm) i szerokości 2 cm. Paskiem wyłożyć boki foremki. Korpus odpiec w 180ºC przez 15-20 minut na złoty kolor. Wystudzić.

W szklanej lub metalowej misce umieścić jajka z cukrem i wymieszać ręcznie rózgą. Dodać sok oraz skórkę z cytryny i wymieszać. Miskę umieścić nad kąpielą wodną i podgrzewać cały czas mieszając do zgęstnienia. Kiedy krem osiągnie temperaturę między 82ºC-83ºC zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia ( do ok. 45ºC). Następnie dodać miękkie masło, białą czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Gotowy krem wyłożyć na upieczony korpus i schłodzić w lodówce do stężenia.

beza włoska

  • 115 gcukru
  • 50 gcukru
  • 65 mlwody
  • 2białka

Białko i cukier (50 g) umieścić w misie robota. W rondelku umieścić cukier (115 g) oraz wodę. W tym samym czasie białka ubijać z cukrem na sztywno na najwyższych obrotach, jednocześnie zagotować syrop cukrowy do temperatury ok. 121ºC. Kiedy syrop osiągnie pożądaną temperaturę wlać go cienkim strumieniem do ubijanych białek i ubijać do momentu aż beza stanie się gładka, gęsta, lśniąca i chłodna. Otrzymaną bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i szprycować na schłodzony krem cytrynowy w korpusie. Bezę opalić palnikiem cukierniczym.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

21 odpowiedzi na “tarta cytrynowa z białą czekoladą”

  1. Och! Toż to prawdziwa uczta dla oczu. Wspaniale wygląda Twoja tarta. Jest taka delikatna, a te śliczne beziki, to jak przysłowiowa wisienka na torcie.
    Cudna jest:)
    Miłego, słonecznego (jak Twoja tarta) dnia Ci życzę 🙂

  2. tarta wyszla bardzo smaczna, tylko krem troche zrobil mi sie za rzadki, to znaczy nie wylewa sie przy krojeniu, jednak trudno bylo mi utworzyc kulki dekoracyjne na obrzezach jak przy Twojej tarcie. Czy moze to wynikac z tego, ze uzylam dosc male jajka ? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Odpowiedz na „IzaaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *