kosmiczny entremet czekoladowo-jagodowy

Tak, wiem, że ostatnio trochę zamęczam Was ciastami dekorowanymi popularną mirror glaze, ale póki mam pomysły, to muszę je realizować. A na chwilę obecną jest ich jeszcze trochę. Mam więc nadzieję, że się nie znudzicie 🙂 Dziś postawiłem na proste połączenie gorzkiej czekolady z jagodami i tak powstał niezwykły, kosmiczny entremet czekoladowo-jaogowy. Całość uzupełniłem spodem brownie i wykończyłem kosmiczną polewą, do której zabierałem się już od dłuższego czasu. Mam nadzieję, że udało mi się uzyskać efekt gwiaździstej galaktyki a kosmiczny deser zyska Wasze uznanie 🙂

icon sredni

spód

  • 110 gczekolady deserowej
  • 60 gmąki pszennej
  • 100 gmasła
  • 110 gcukru
  • 30 gkakao
  • 1jajko

nadzienie

  • 400 gjagód
  • 250 gcukru
  • 3 łyżkisoku z cytryny
  • 8 gżelatyny

Przygotować rant lub tortownicę o średnicy ok. 20-22 cm. Masło rozpuścić w rondelku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić. Jajko ubić z cukrem na puch. Kiedy masa będzie niemal biała wlać cienkim strumieniem wystudzoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec w 160ºC przez ok. 20-25 minut aż na powierzchni powstanie skorupka. Upieczony spód wystudzić, a następnie usunąć wierzchnią warstwę przy pomocy ostrego noża.

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić. Jagody umieścić w rondelku, dodać cukier oraz niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Owoce gotować aż zaczną się rozpadać i lekko zgęstnieją, zdjąć z palnika, przestudzić do temperatury ok. 65-70ºC. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszankę można zmiksować blenderem na gładko lub pozostawić kawałki owoców. Jagody przełożyć do rantu o średnicy ok. 15-16 cm i zamrozić.

mus czekoladowy

  • 170 gśmietany 30%
  • 170 gczekolady deserowej
  • 330 gubitej śmietany 30%

polewa

  • 75 mlwody
  • 150 gbiałej czekolady
  • 175 gsyropu glukozowego
  • 10 gżelatyny
  • 20 mlwody
  • 100 gmleka skondensowanego słodzonego
  • barwnikigranat, fiolet, róż, złoto w proszku

Śmietanę (170 g) umieścić w rondelku i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i mieszać do dokładnego połączenia. Powstały ganache odstawić. W tym samym czasie śmietanę (330 g) umieścić w misie robota i ubijać na wolnych obrotach. Na samym początku dodać (ciepły) ganache i dokładnie zmiksować. Mus powinien mieć płynną konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsty, można podgrzać go w kąpieli wodnej. Połowę gotowego musu przelać do formy silikonowej o średnicy ok. 18-19 cm. Ułożyć zamrożony krążek z jagód lekko dociskając i wylać pozostały mus. Całość zamrozić.

Czekoladę umieścić w misce. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić wodę, cukier oraz mleko skondensowane i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia mieszając co jakiś czas. Kiedy mikstura zacznie wrzeć rondelek zdjąć z palnika. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Gorącą polewą lustrzaną zalać białą czekoladę i mieszać aż składniki się rozpuszczą. Polewę podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Mniejszą część zabarwić na różowo, natomiast większą na ciemny granat z dodatkiem fioletu. Każdą z polew przelać dwukrotnie przez sitko w celu odpowietrzenia. Zamrożone ciasto wyjąć z zamrażarki i ustawić na szklance lub odwróconej kokilce/miseczce. Do ciemnej glazury wlać różową tworząc paski i wzory. Zamieszać lekko szpatułką tak by kolory nie wymieszały się dokładnie. Gotową polewą (ok. 30ºC-35ºC) oblać zamrożony mus. Ciasto przełożyć na wystudzony spód brownie a następnie udekorować złotym barwnikiem w proszku.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

43 odpowiedzi na “kosmiczny entremet czekoladowo-jagodowy”

    • Glukozy nie polecam zastępować niczym podobnym, zwłaszcza miodem czy golden syrupem, mają one zupełnie inną gęstość i konsystencję.

  1. Hej, próbuje znalesc przepis z twojego bloga na deser w półkulach brzoskwiniowo/kokosowy z pomarańczową chyba polewą i nie mogę go znalesc…Czyżby został usunięty?

  2. Pytanie za sto punktów: Gdzie kupię taką formę silikonową? Bo coś marnie mi idą poszukiwania 🙁

    Słodko pozdrawiam 🙂
    Kasia

  3. Torciki wyglądają obłędnie i zapewne tak smakują. Ale w niektórych przepisach jest podana gramatura ale nie ma dopisanych składników… 😉 pozdrawiam

  4. Czekolada i jagody – cudowne połączenie! Zastanawia mnie tylko spód brownie w połączeniu z musem czekoladowym. Brownie w lodówce staje się twarde, a mus raczej powinien być przechowywany w lodówce. Jak to rozwiązać?

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *