babeczki z truskawkami

Nie chcąc przegapić sezonu truskawkowego, przygotowałem dla Was kolejny wypiek z tymi owocami. Tym razem jest jeszcze prościej i szybciej. Jednocześnie równie pysznie. Te delikatne i puszyste babeczki z truskawkami w środku to coś, czego nie możecie odmówić 🙂

icon latwy

ciasto na 8 babeczek

  • 125 gmiękkiego masła
  • 125 gcukru pudru
  • 125 gmąki
  • 1/2 łyżeczkiproszku do pieczenia
  • 1 łyżkamleka
  • 2 jajkajajka
  • 6truskawek

krem

  • 200 g
  • 200 g
  • 30 g
  • 1 łyżeczka
  • truskawki do dekoracji

Gniazda formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać 1 jajko, zmiksować do dokładnego połączenia. Dodać drugie jajko i dobrze wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmieszać mleko. Otrzymane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką o okrągłym otworze. Ciastem napełnić papilotki w formie do 1/4 wysokości, ułożyć po 1 połówce truskawki i przykryć je pozostałą porcją ciasta. Babeczki piec w 180°C przez 20-25 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone, cukrem i wanilią. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, karbowaną końcówką i szprycować na wystudzone babeczki. Udekorować świeżymi truskawkami.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

13 odpowiedzi na “babeczki z truskawkami”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *