torcik jogurtowo malinowy

Ostatnie tygodnie pochłaniają mnie na tyle, że niestety nie mam za wiele czasu na pichcenie w domu. W końcu jesteśmy w środku sezonu, który wymaga dużo pracy i poświęcenia. Mam nadzieję, że niedługo uda mi się trochę zwolnić i oddać się nowym przepisom. Tymczasem przygotowałem dla Was dosyć prosty torcik jogurtowo malinowy. Powstał on na bazie musu jogurtowo-malinowego z kruszonką z dodatkiem białej czekolady. Mam nadzieję, że smak malin orzeźwi Was chociaż trochę w te upalne dni 🙂

icon sredni

spód

  • 130 gcukru pudru
  • 150 gmiękkiego masła
  • 10 gproszku do pieczenia
  • 1 szzyptasoli
  • 200 gmąki
  • 3żółtka

chrupka

  • 75 gmasła
  • 62 gcukru
  • 125 gmąki pszennej
  • 62 gmielonych migdałów
  • 88 gbiałej czekolady
  • 14 mloleju roślinnego

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nadal miksując dodawać partiami miękkie masło. Za każdym razem odczekać aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać mąkę przesianą z solą oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciasto zafoliować i schłodzić w zamrażarce. Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 4 mm-5 mm i wyciąć okrąg o średnicy ok. 22 cm. Ciasto piec w rancie w 180ºC przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Masło, cukier, mąkę i mielone migdały umieścić w misce i zagnieść szybko kruszonkę. Następnie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odpiec w 180ºC na lekko złoty kolor (pilnować aby się nie spaliła). Gotową kruszonkę wystudzić. W tym czasie czekoladę rozpuścić z olejem, dodać do wystudzonej kruszonki i dokładnie wymieszać. Część kruszonki odłożyć do dekoracji. Mieszankę przełożyć do rantu o średnicy ok. 19 cm, wyrównać i zamrozić. Przygotować mus malinowy.

mus malinowo-jogurtowy

  • 170 gmalin
  • 80 gjogurtu naturalnego
  • 200 gśmietany 36%
  • 8 gżelatyny
  • 40 gcukru

polewa

  • 75 mlwody
  • 150 gcukru
  • 175 gbiałej czekolady
  • 10 gżelatyny
  • 15 mlwody do żelatyny
  • 100 gmleka skondensowanego słodzonego
  • barwnikiróżowy

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Maliny zagotować z cukrem i odrobiną wody. Kiedy owoce się rozpadną i mieszanka lekko zgęstnieje, zdjąć z palnika i przetrzeć przez gęste sito. Do ciepłego puree malinowego dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Kiedy mieszanka wystygnie do temperatury pokojowej, dodać jogurt naturalny i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć dokładnie z masą malinową. Gotowy mus wylać na zamrożoną chrupkę w rancie i zamrozić.

Czekoladę umieścić w misce. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić wodę, cukier oraz mleko skondensowane i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia mieszając co jakiś czas. Kiedy mikstura zacznie wrzeć rondelek zdjąć z palnika. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Gorącą polewą lustrzaną zalać białą czekoladę i mieszać aż składniki się rozpuszczą. Dodać barwnik i całość zmiksować dokładnie blenderem. Lustrzaną polewę przelać przez gęste sitko do wąskiego, wysokiego dzbanka, zafoliować i wystudzić w lodówce do temperatury ok. 35ºC-37ºC. Polewą oblać zamrożony torcik jogurtowo malinowy.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

28 odpowiedzi na “torcik jogurtowo malinowy”

  1. Skusiłam się i zrobiłam – wyszedł pycha 🙂
    Mam trochę nietypowe pytanie… Planuję zrobić sernik na zimno i czy jest jakaś polewa, którą można oblać sernik i zamrozić na kilka dni? Niestety w tym przypadku muszę przygotować gotowca kilka dni wcześniej i mam zagwozdkę 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *