Pomarańczowa baba z rumem

Uwielbiam wielkanocne baby. Za ich kształty, za ich wielkość i dostojność. Jednak zawsze brakowało mi czegoś w tych ciastach.

Poza kilkoma wyjątkami, wielkanocne baby są zwykle suchymi ciastami oblewanymi lukrem, polewą czy nawet dekorowanymi śmietaną, które dla mnie nie wystarcza. I właśnie dlatego powstała moja wersja tego wypieku czyli wielkanocna pomarańczowa baba z rumem. W przeciwieństwie do swoich imienniczek, moja jest bardzo wilgotna, a wręcz mokra i ociekająca syropem rumowym. Niezwykły aromat skórki pomarańczowej dopełnia głębię smaku, a lekki krem chantily sprawia, że w te święta nie przejdziecie obojętnie obok mojej pomarańczowej baby z rumem.

 

icon sredni icon120min

Przygotowanie ciasta

Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru oraz mąki. Dodać pokruszone drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszankę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Do misy robota przesiać mąkę, sól, dodać cukier, skórkę z pomarańczy, roztrzepane jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszać przez chwilę łopatką, a następnie wyrabiać robotem przy pomocy haka przez ok. 5-7 minut (na wolnych obrotach). Nadal wyrabiając wlać wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno być gładkie, ale dosyć luźne. Nie tak gęste jak ciasto na drożdżówki. Misę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do (wysmarowanej masłem) formy na babkę z kominkiem o pojemności 2-2,5 l. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośniętą babę wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec na złoty kolor przez ok. 35-40 minut. Gotową babkę wyjąć z piekarnika i studzić przez 15-20 minut na kratce. Po tym czasie formę z ciastem odwrócić, wyjąć babkę i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować syrop. 


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play

Składniki na ciasto

  • 500gmąki pszennej
  • 150g masła
  • 30gświeżych drożdży
  • 30 gcukru
  • 70mlciepłego mleka
  • 5gsoli
  • skórkaz 1 pomarańczy
  • 6jajek

Przygotowanie syropu

W rondelku zagotować cukier z wodą oraz skórką pomarańczową. Gotować przez 7-8 minut aż lekko zgęstnieje. Przelać przez sito (skórkę pozostawić do dekoracji) i wystudzić. Na koniec do wystudzonego syropu wmieszać rum i połączyć. Wystudzoną babkę ustawić na kratce,  wstawić do brytfanki i polać obficie syropem. Resztę syropu, która spłynęła do brytfanki przelać i polać ciasto ponownie. Czynność powtarzać do wchłonięcia całego syropu. Ciasto udekorować bitą śmietaną, skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami laskowymi. 

Syrop

  • 600gcukru
  • 200mlciemnego rumu
  • 1400mlwody
  • sok i skórkaz 3 pomarańczy

Tagi: ,

Pobierz przepis Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *