ciasto marchewkowe z kremem philadelphia


 

Ciasto marchewkowe piekłem już wiele razy. Nawet nie jestem w stanie zliczyć wszystkich receptur. Piekłem je w różnych wersjach, z różnymi kremami i dodatkami. Jednak żadne z nich nie było tak dobre, jak to, które przygotowałem ostatnio. Nie przepadam za suchymi ciastami a to jest nie tylko wilgotne (nie mokre i ciężkie) samo w sobie, ale dodatkowo przełożone warstwą lekkiego kremu przygotowanego na serku Philadelhpia. Do ciasta dorzuciłem trochę sprażonych orzechów laskowych, które wzbogacają strukturę ciasta i nadają mu przyjemny aromat. To ciasto jest wyjątkowe o czym świadczy fakt, że nie stało na stole nawet pół godziny 🙂

icon latwy

ciasto

  • 132 mloleju roślinnego
  • 132 gcukru
  • 160 gmarchwi
  • 40 gdrobno mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczkiproszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczkisody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczkimielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczkimielonego imbiru
  • 2jajka
  • 1 szczyptasoli
  • 200 gmąki pszennej

krem philadelphia

  • 350 gserka Philadelphia
  • 250 gśmietany 36%
  • 180 gcukru pudru
  • 1 laska wanilii

Marchewkę zetrzeć na małych oczkach, odcisnąć sok i odstawić. Do miski przesiać mąkę z przyprawami, sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia. W misie robota umieścić jajka z cukrem i ubić na najwyższych obrotach na jasną puszystą masę. Cały czas miksując wlać cienkim strumieniem olej. Kiedy składniki dobrze się połączą wyłączyć mikser, dodać startą marchewkę i wymieszać delikatnie przy pomocy silikonowej szpatułki. Na koniec wmieszać przesiane suche składniki oraz orzechy. Casto marchewkowe przelać do rantu o wymiarach 17 cm x 20 cm i piec w 175°C przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto marchewkowe wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć rant i ściąć górną część ciasta. Blat przekroić na pół i przełożyć częścią kremu . Schłodzić. Schłodzone ciasto marchewkowe podzielić na pięć pasków o szerokości ok. 3 cm i przed podaniem udekorować pozostałym kremem Philadelphia.

W misie robota umieścić ziarna wanilii, cukier puder, śmietanę oraz serek Philadelphia. Składniki ubić na sztywno na najwyższych obrotach. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, karbowaną końcówką i wyszprycować na każde ciastko.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

8 odpowiedzi na “ciasto marchewkowe z kremem philadelphia”

  1. muszę zrobić ciasto z podwójnej porcji, czy mogę dać trochę więcej śmietany kosztem serka philadelphia?

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *