kruchy placek z owocami lata


 

Cześć Ptysie! 

Witajcie po mojej długiej nieobecności. Mam nadzieję, że nie zapomnieliście o mnie i o Krainie Sosny! Jakiś czas temu, a dokładnie ponad trzy miesiące, zniknąłem nagle z mojej strony i kulinarnej blogosfery. Pytacie dlaczego? Nic się złego nie wydarzyło. Po prostu potrzebowałem dłuższej przerwy i oddechu od tego wirtualnego zgiełku. Musiałem odpocząć, wyjechać na wakacje i zwyczajnie cieszyć się z nierobienia niczego. Przez te kilka miesięcy mogłem spojrzeć na swoją dotychczasową pracę na blogu z innej perspektywy i nabrać nieco dystansu aby móc podjąć decyzję w jakim kierunku chcę podążać z kolejnymi przepisami, które będę tu publikował. Mimo że miałem sporą przerwę w publikowaniu przepisów nie oznacza wcale, że rozstałem się też z moją domową cukiernią. Nic z tych rzeczy. Mam w zanadrzu kilka, mam nadzieję, fajnych przepisów, którymi systematycznie będę się z Wami dzielić i jednocześnie tworzyć kolejne. 

W pewnym momencie uznałem, że skoro nie będzie mnie tutaj tak długo to wrócę nie tylko z nowymi przepisami, ale również z odmienioną stroną. Dotychczas przez ponad 5 lat (sic!) prowadzenia Krainy Sosny wszystkie zmiany graficzne wychodziły spod mojej ręki na tyle na ile umiałem ogarnąć to sam. Szata zmieniała się cyklicznie co jakiś czas, ale w końcu straciłem dystans i doszedłem do granic swoich możliwości graficznych. Tak zdecydowałem, że warto będzie spojrzeć na to wszystko czyimś okiem i nadać stronie nowego wymiaru. Mam nadzieję, żę wszystko będzie sprawnie działało i Kraina Sosny stanie się dla Was jeszcze bardziej przyjemnym miejscem odwiedzin oraz inspirują do nowych, cukierniczych wyzwań 🙂

Co do spraw technicznych musicie uzbroić się w cierpliwość. Minie jeszcze sporo czasu zanim zdołam zedytować wszystkie przepisy. W końcu jest ich ponad 500! 🙂 Na chwilę obecna są one zaimportowane na serwer i widoczne na blogu ale, jak sami zobaczycie, trzeba nadać im nową formę i odpowiednio opisać. Ponadto muszę dopracować jeszcze kilka artykułów do zakładki Twój pomocnik.

Zatem trzymajcie kciuki aby te ostatnie prace poszły szybko i sprawnie byście mogli cieszyć się nią w pełni! 🙂

Niech uczczeniem i zapowiedzią powrotu do kulinarnej blogosfery będzie jeden z moich ostatnich przepisów na ciasto, które jest wyrazem wakacyjnych wspomnień w jesiennym już wydaniu. 

 


 

icon latwy

ciasto

  • 230 gmąki pszennej
  • 155 gzimnego masła
  • 76 gcukru pudru
  • 1 szczyptasoli
  • 1jajko

dodatkowo

  • łyżka mleka
  • żółtko
  • cukier

Do misy robota przesiać mąkę, cukier puder oraz sól. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i przy pomocy liścia/łopaty wyrobić kruszonkę. Na koniec dodać żółtko i mieszać do momentu aż powstanie kruche ciasto. Wyłączyć mikser, ciasto uformować (energicznie) w dłoniach w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut. Schłodzone ciasto kruche rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 7-8 mm. Następnie wyciąć okrąg o średnicy 24-25 cm i schłodzić w lodówce. Pozostałe kruche ciasto ponownie rozwałkować na grubość 7-8 mm i wyciąć kółko o średnicy 20 cm, a następnie podzielić na paski o szerokości ok. 1-1,5 cm, zamrozić.

nadzienie

  • 100 gmalin
  • 100 gcukru
  • 150 gtruskawek
  • 100 gborówek amerykańskich
  • 3 łyżeczkiskrobi kukurydzianej

Cukier wymieszać ze skrobią kukurydzianą. Truskawki pokroić w drobną kostkę. W misce umieścić pokrojone truskawki, borówkę oraz maliny. Całość zasypać cukrem ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mieszankę owoców przełożyć na sitko zawieszone nad miską i pozostawić na ok. 30 minut aż odcieknie sok. Gotowe nadzienie przełożyć na surowe ciasto w formie i wyrównać. Na wierzchu ułożyć kratkę z zamrożonych pasków kruchego ciasta. Docisnąć brzegi. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać cukrem. Placek z owocami lata piec w 170°C przez 20 minut z funkcją pieczenie od dołu. Następnie zmienić na pieczenie góra-dół i piec 30-40 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnik i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjąć z formy i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

24 odpowiedzi na “kruchy placek z owocami lata”

  1. Każdy czasami potrzebuje odpoczynku, ale fajnie, że już jesteś 🙂
    Ciasto jak zawsze genialne 🙂

  2. Dobrze że wróciłeś 🙂 Tak tu teraz nowocześnie! Muszę i ja u siebie zrobić jakieś zmiany 😉
    Ciasto wygląda rewelacyjnie!

  3. Perfekcyjnie wykonane to ciacho i na pewno mega smaczne 😀 …. i ekstra zmiany, naprawdę 🙂

  4. Boski jest ten placuszek. Z przyjemnością skosztowałabym choć kawałeczek 🙂

  5. Jak to ciasto pysznie wygląda! Bardzo podobają mi się Twoje filmiki na youtube można wiedzieć jakie sprzętu używasz? I jakiego programu do przeróbek? 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *