tarta czekoladowo-karmelowa ze śliwkami w rumie


 

Moje ostatnie tygodnie są szalone i bardzo pracowite. Jak już wspominałem na innych social mediach w moim domu pojawiła się przeurocza suczka labradora Carmen ♥ Opieka nad nią pochłania tak wiele energii i czasu, że trudno znaleźć chwilę wytchnienia. Nie wiem jak to zrobiłem, ale udało mi się „po godzinach” przygotować nowe ciasto, które z pewnością poprawi Wam nastrój! O to pozytywne nastawienie, jak zawsze zadba najlepiej aksamitna i treściwa czekolada, która w mojej tarcie stworzyła idealny duet ze słynnym solonym karmelem! Całość natomiast dopełniły niezastąpione i niezawodne (moje ulubione) śliwki w rumie z korzenną nutą. Sam się nie spodziewałem, że te poszczególne elementy stworzą tak fantastyczny zestaw smaków, który wprost idealnie wpisuje się w jesienną aurę. To już kolejny mój wypiek, który powinien pojawić się na Waszej liście jesiennych wypieków! 🙂

icon sredni

śliwki w rumie

  • 10śliwek
  • 200 mlciemnego rumu
  • 80 gcukru
  • 3-4goździki
  • 1 laskacynamonu
  • 3 ziarnakardamonu

solony karmel

  • 60 gśmietany 36%
  • 50 mlwody
  • 150 gcukru
  • 45 gmasła
  • sóldo smaku

Śliwki umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki i umieścić w małym rondelku. Owoce zalać rumem, dodać przyprawy oraz cukier i dobrze wymieszać. Całość przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 

W rondelku umieścić cukier z wodą i podgrzewać bez mieszania. Mieszankę doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania złotej, bursztynowej barwy. Rondel z karmelem zdjąć z palnika, dodać śmietanę i mieszać ostrożnie do dokładnego połączenia składników. Garnek z karmelem ponownie ustawić na palniku i podgrzewać przez chwilę mieszając. Następnie dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać sól i wymieszać. Gotowy solony karmel odstawić na chwilę do przestudzenia, a następnie wylać na wystudzony spód ciasta. Całość wstawić do lodówki do momentu stężenia karmelu. 

ciasto

  • 150 gmąki pszennej
  • 35 gzimnego masła
  • 80 gcukru pudru
  • 20 gkakao
  • 1 jajko
  • 1 szczyptasoli

ganache

  • 50 mlmleka
  • 100 ggorzkiej czekolady
  • 100 gśmietany 36%

Do misy robota przesiać mąkę, kakao, cukier puder oraz sól. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i przy pomocy liścia/łopaty wyrobić kruszonkę. Na koniec dodać jajko i mieszać do momentu aż powstanie kruche ciasto. Wyłączyć mikser, ciasto uformować (energicznie) w dłoniach w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut. Schłodzone ciasto kruche rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4 mm i wyciąć kółko o średnicy 19 cm. Na środku ciasta przy pomocy ringu wyciąć kółko o średnicy ok. 8 cm. Pozostałe kruche ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok. 30 cm, szerokości ok. 10 cm i grubości ok. 3-4 mm. Następnie podzielić na trzy paski o wymiarach 25 cm x 2 cm. Dwoma paskami ciasta kruchego wyłożyć boki formy do tarty a trzecim opleść (od zewnątrz) ring (posmarowany cienko masłem) o średnicy 8 cm i postawić go na środku ciasta. Spód tarty nakłuć widelcem lub wykałaczką i piec w 175°C przez ok. 15-20 minut. Gotowy kruchy korpus pozostawić w rancie do całkowitego wystudzenia. Następnie zdjąć ostrożnie obręcz oraz ring ze środka. 

Śmietanę z mlekiem umieścić w rondelku i zagotować. Mieszankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i pozostawić na 2-3 minuty. Następnie ganache wymieszać do dokładnego połączenia składników. Otrzymany krem wylać na wystudzony karmel i wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia ganache a następnie udekorować śliwkami w rumie


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

19 odpowiedzi na “tarta czekoladowo-karmelowa ze śliwkami w rumie”

  1. Tarta wygląda genialnie, czekolada i śliwki to jedno z moich ulubionych połączeń 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *