torcik z białą czekoladą i malinami

Nie wiem jak Wy, ale ja nadal pozostaje pod mocno pozytywnym wrażeniem jak bardzo ciepły i przyjemny mamy okres. Mimo kalendarzowej jesieni, której początek już dawno za nami, astronomiczne lato wydaje się nie mieć końca. Korzystając z tak słonecznej, letniej czy wręcz wakacyjnej aury, ośmielę się podzielić z Wami przepisem na wyjątkowy torcik z malinami. Co prawda sezon na te owoce mamy już dawno za sobą, ale w niektórych miejscach można je jeszcze spotkać. A jeśli mimo braku świeżych malin w osiedlowym sklepiku czy lokalnym bazarku nie dostaniecie świeżych malin to bez problemu możecie zastąpić je mrożonymi. Zapewniam, że efekt będzie tak samo dobry. 

icon trudny

biszkopt bezglutenowy

  • 40 gcukru
  • 20 gmąki ziemniaczanej
  • 45 gskrobi kukurydzianej
  • 26 grozpuszczonego masła
  • 2jajka

warstwa malinowa

  • 150 gpuree malinowego
  • 50 mlwody
  • 10 mlsoku z cytryny
  • 20 g cukru
  • 7 gskrobi kukurydzianej

Jajka umieścić w misie robota i ubić (na najwyższych obrotach) z cukrem na jasną puszystą masę. Pod koniec ubijania do masy jajecznej wlać cienkim strumieniem wystudzone masło i nadal ubijać. Kiedy składniki dobrze się połączą wyłączyć mikser, dodać mąkę przesianą ze skrobią kukurydzianą w dwóch partiach i mieszać delikatnie szpatułką. Otrzymaną masę przelać do rantu lub tortownicy o średnicy 20 cm i piec w 170ºC przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt bezglutenowy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Następnie przekroić na dwa blaty.

Puree malinowe umieścić w rondelku. Dodać cukier, sok z cytryny, wodę oraz skrobię kukurydzianą i gotować do zgęstnienia. Nadzienie malinowe przełożyć do rantu o średnicy ok. 16 cm i zamrozić.

chrupka

  • 50 gśniadaniowych płatków kukurydzianych
  • 50 gposiekanych orzechów nerkowca
  • 40 gbiałej czekolady
  • 5 mloliwy

polewa

  • 75 mlwody
  • 150 gcukru
  • 175 gbiałej czekolady
  • 10 gżelatyny
  • 20 mlwody
  • 100 gmleka skondensowanego słodzonego
  • barwnikiróżowy w żelu

Czekoladę rozpuścić z oliwą. Odstawić do wystudzenia. Płatki kukurydziane pokruszyć w dłoniach. Orzechy nerkowca posiekać. W misce umieścić suche składniki, dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do rantu o średnicy ok. 16 cm, docisnąć i zamrozić.

Czekoladę umieścić w misce. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić wodę, cukier oraz mleko skondensowane i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia mieszając co jakiś czas. Kiedy mikstura zacznie wrzeć rondelek zdjąć z palnika. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Gorącą polewą lustrzaną zalać białą czekoladę i mieszać aż składniki się rozpuszczą. Dodać barwnik i całość zmiksować dokładnie blenderem. Lustrzaną polewę przelać przez gęste sitko do wąskiego, wysokiego dzbanka, zafoliować i wystudzić w lodówce do temperatury ok. 35-37C. Polewą oblać zamrożony torcik różany z malinami. Ciasto udekorować płatkami migdałów oraz płatkami róży.

mus z białej czekolady

  • 150 gbiałej czekolady
  • 150 gubitej śmietany 30%
  • 76 gśmietany 30%
  • 8 gżelatyny

Śmietanę (100 g) umieścić w rondelku i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać białą czekoladę wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Mieszankę pozostawić do wystudzenia a następnie połączyć z ubitą śmietaną. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką o okrągłym otworze. Część musu wyszprycować do formy silikonowej w kształcie serca. Na musie ułożyć warstwę prażynki/chrupki, wyszprycować kolejną część musu. Następnie wyłożyć nadzienie malinowe i resztę musu z białej czekolady, wyrównać. Na cieście ułożyć biszkopt i docisnąć aby częściowo zanurzył się w musie. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc.


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

17 odpowiedzi na “torcik z białą czekoladą i malinami”

      • jeszcze pytanie odnośnie musu: w składnikach jest 76 g śmietany, a potem w opisie 100 g zagotować, która wartość jest prawidłowa? i kiedy połączyć mus z żelatyną? z góry dziękuję za odpowiedź.

    • To zależy kiedy ma być serwowany. Jeśli szybko to lepiej aby rozmrażał się w temperaturze pokojowej. Jeśli nie, może sobie dochodzić powoli w lodówce 🙂

  1. Cześć,
    czy dodanie cukru do polewy służy tylko nadaniu słodkości czy ma jakiś inny cel, np. zagęszczający?
    Chciałabym pominąć, stąd to pytanie 🙂

    Dziękuje i pozdrawiam
    Paula

    • Chodzi głównie o smak. Co prawda nie używałem nigdy polewy bez cukru, więc trudno mi powiedzieć czy efekt będzie taki sam 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *