mini tarty z orzechami, solonym karmelem i popcornem


Dziś przygotowałem dla Was przepis na mini tarty z solonym karmelem. Ta mniejsza wersja tradycyjnej, dużej tarty, to idealny sposób na zrobienie czegoś słodkiego na szybko. Przygotowanie ich nie wymaga zbyt wielu składników i do tego nie są wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać. W zasadzie składają się z czterech prostych elementów: kruchego ciastaorzeszków, solonego karmelu popcornu. Proste prawda? Z pewnością nie sprawią Wam kłopotu! W końcu przez tyle last śledzenia mojego bloga zrobienie kruchego ciasta i karmelu to dla Was pestka! 🙂 

W trakcie pieczenia tych ciastek za oknem towarzyszyła mi przepiękna pogoda, która zawsze nastraja mnie pozytywnie do działania i wypełnia radością! Wystarczy, że pojawi się chociaż odrobina słońca i wszystko zaczyna być takie proste. Na szczęście ta chwila trwała na tyle długo, że udało mi się uchwycić to cudowne, popołudniowo-jesienne światło na kilku ujęciach. Dzięki niemu można poczuć jeszcze odrobinę letnich wspomnień i wakacyjnej beztroski. To idealne połączenie, kiedy siedząc w fotelu skąpanym jesiennym słońcem można jednocześnie zajadać beztrosko mini tarty z solonym karmelem.

icon sredni

ciasto na 8-10 sztuk

  • 250 gmąki pszennej
  • 80 gcukru pudru
  • 160 gzimnego masła
  • 1żółtko
  • 1 szczyptasoli

solony karmel

  • 50 gmasła
  • 280 gcukru
  • 250 gśmietany 30%
  • 2 szczyptysoli morskiej

Do misy robota przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać sól oraz zimne masło w kawałkach i przy pomocy łopaty wykonać kruszonkę. Dodać żółtko wyrobić gładkie ciasto (nie za długo). Gotowe ciasto kruche uformować w dysk, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce. Następnie kruche ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 2-3 mm i wyciąć spody o średnicy 8 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na taką samą grubość i wyciąć paski o długości ok. 25-26 cm i szerokości 2 cm. Na blaszce do piekarnika ułożyć papier do pieczenia oraz ringi o średnicy 8 cm. Na ich dnie ułożyć wycięte spody a boki wylepić paskami. Spody mini tart nakłuć widelcem lub wykałaczką. Korpusy piec w 180C na złoty kolor przez ok. 10-15 minut. Tarty wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować solony karmel.

Na dnie wystudzonych korpusów ułożyć cienką warstwę posiekanych orzechów arachidowych. W rondelku z grubym dnem umieścić cukier i podgrzewać go na średnim ogniu. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać można mieszać go długą wykałaczką do szaszłyków. Karmel doprowadzić do złocistej, bursztynowej barwy, zdjąć rondelek z palnika, dodać masło (w temperaturze pokojowej) i mieszać energicznie szpatułką aż składniki dobrze się połączą. Wtedy dodać śmietanę (w temperaturze pokojowej) i również wymieszać. Garnek z karmelem postawić ponownie na palnik i gotować 2-3 minuty do zgęstnienia. Na koniec dodać sól morską. Gotowy solony karmel przelać do korpusów na warstwę orzechów i schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem mini tarty udekorować solonym popcornem.

dodatkowo

  • ok. 150 gorzechów arachidowych posiekanych
  • popcorndo dekoracji
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

2 odpowiedzi na “mini tarty z orzechami, solonym karmelem i popcornem”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *