piernikowe serca


Co prawda do Bożego Narodzenia został jeszcze ponad miesiąc, ale jak co roku te dni miną tak szybko, że nawet nie zauważymy kiedy. Poza tym chyba wszyscy już powoli myślimy o organizacji i przygotowaniach tegorocznego świętowania. Ja przyznam się, że myślę o nowych przepisach na cista już od ponad dwóch tygodni 🙂 Nic dziwnego, w końcu dla wielu jest to najpiękniejszy czas w roku i każdy chce spędzić go w wyjątkowej atmosferze przy stole pełnym samych smakołyków. W tej sytuacji długofalowe planowanie ma swoje plusy. Kiedy zamkniemy już listę wszystkich rzeczy, które trzeba zrobić przed i dobrze rozplanujemy je w czasie, będziemy mogli cieszyć się radością świąt a nie do ostatnich chwil spędzić je w zakupowym szale, nerwach i rodzinnych kłótniach. 

Na mojej liście rzeczy do zrobienia z okazji świąt zawsze zarezerwowane jest miejsce na pachnące, aromatyczne pierniczki. Zwykle bywa tak, że za co roku na stół trafiają nieco inne. Były już klasyczne, kruche pierniczki wycinane w najróżniejszych kształtach. Były urocze lebkuchen, otulone śnieżnobiałym lukrem, niemieckie zimtsterne w kształcie świątecznych gwiazdek. Były brunkager prosto z Danii czy mięciutkie i nadziane pierniczki alpejskie. W tym roku oprócz tradycyjnej wersji z pewnością przygotuję coś wyjątkowego. Deser inspirowany tymi ostatnimi, czyli pierniczkami alpejskimi, które ostatnio dosyć często goszczą na moim świątecznym stole i należą do jednych z moich ulubionych. Jednak muszę nieskromnie przyznać, że moje nowe piernikowe serca smakują jeszcze lepiej, bo oprócz piernikowego spodu i nadzienia mają w sobie dużo delikatnego i puszystego musu czekoladowego, dzięki czemu są o niebo lepsze i rozpływają się w ustach. 

icon sredni

spody piernikowe

  • 100 gmąki pszennej
  • 30 gmiodu
  • 20 gmasła
  • 30 gcukru
  • 20 gkwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczkiprzyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczkiimbiru
  • 1 łyżkakakao
  • 1/4 łyżeczkipieprzu
  • 1jajko
  • 1/2 łyżeczkisody oczyszczonej

mus czekoladowy

  • 150 ggorzkiej czekolady
  • 150 gśmietany 36%
  • 150 gśmietany 36% ubitej na 3/4
  • dodatkowo8 łyżeczek powideł śliwkowych

Śmietanę wymieszać w miseczce z sodą i odstawić do zwiększenia objętości. W tym czasie w rondelku rozpuścić miód z masłem i wszystkimi przyprawami, odstawić. Jajko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę a następnie dodać mąkę na dwa razy i mieszać delikatnie szpatułką. Do ciasta dodać mieszankę miodową z przyprawami i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą i połączyć. Gotowe ciasto przełożyć do miski, zafoliować i wstawić do lodówki na 24 godziny aż zgęstnieje. Następnego dnia ciasto podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek i piec w 175°C przez 8-10 minut. Ciasto wyjąć i wystudzić. Z gotowego piernika wyciąć osiem spodów w kształcie serca. 

Śmietanę zagotować w rondelku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać do dokładnego połączenia, a następnie przestudzić. Do gotowego ganache dodać ubitą śmietanę na dwa razy i dokładnie wymieszać. Częścią musu napełnić do połowy gniazda silikonowej formy z gniazdami w kształcie serc. Na wierzchu każdego ułożyć po 1 łyżeczce powideł śliwkowych a następnie zalać pozostałym musem (nie do pełna). Każde z ciastek przykryc wystudzonym spodem piernikowym w kształcie serca. Całośc zamrozić przez min. 8 godzin (najlepiej całą noc).

kruche spody

  • 170 gmąki pszennej
  • 60 gcukru pudru
  • 12 gkakao
  • 90 gchłodnego masła
  • 1żółtko
  • 1 szczyptasoli

polewa

  • 240 gmasła
  • 150 gcukru pudru
  • 50 gkakao
  • 40 mlwody
  • 8 g żelatyny
  • 30 mlzimnej wody do żelatyny

Do misy robota przesiać mąkę, kakao, cukier puder oraz sól. Dodać masło i przy pomocy łopaty wykonać kruszonkę. Na koniec dodać żółtko i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, zagnieść w rękach. Ciasto schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut a następnie rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek grubości ok. 2-3 mm. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy ok. 5-6 cm i piec w 175C 10-12 minut. Spody wyjąć i wystudzić. 

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić masło, wodę, przesiany cukier puder oraz kakao. Całość podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia składników. Garnuszek zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać przy pomocy rózgi do jej rozpuszczenia. Polewą oblać zmrożone desery. Piernikowe serca udekorować złotym barwnikiem w proszku a następnie ułożyć na wystudzonych kruchych spodach. 


YouTube

Obejrzyj jak to zrobić play
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

16 odpowiedzi na “piernikowe serca”

  1. Witam,
    Gdzie kupic taką sylikonową, formę ” piernikowe serca”? Jakiej średnicy sa same serduszka? Dziekuje za info. Serca sa przepiekne i na pewno, przesmaczne 🙂

  2. W składnikach na piernik nie ma wypisanej sody. Ile powinno się jej dodać do smietany?
    Chcialam też zapytać czy piernik jest od razu miękki, czy najlepiej jakby poleżakował?

    • Soda już wpisana 🙂
      Jeśli chodzi o piernik to można odłożyć do leżakowania, albo czymś nasączyć aby było szybciej 🙂

  3. Wow! Ty to masz nieziemskie pomysły! Pierniczki z czekoladowym musem – tego jeszcze nie widziałam 😉

  4. W sposobie wykonania ciasta kruchego nie ma cukru pudru a w składnikach potrzebnych jest. Dałam razem z kakaem.
    Jestem na etapie mrożenia. Jutro zrobię polewę. Po wykończeniu jak je przechowywać? W lodówce? Po jakim czasie od wykończenia będą do spożycia?
    Przepis rewelacja 🙂

    • Dzięki za czujność! Już poprawione 🙂
      Po wykończeniu najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Po oblaniu można pozostawić do rozmrożenia w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę.

  5. W przepisie na ciasto kruche nie ma cukru pudru a w składnikach jest.
    Jestem na etapie mrożenia. Jutro zrobię polewę. Jak przechowywać takie wykończone ciastka? Po jakim czasie będą gotowe do spożycia?
    Przepis rewelacja!! 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *