ptyś pistacjowy z kruszonką


Witajcie kochani! 

Wiem, że nie było mnie tu sporo czasu, ale jak niektórzy wiecie z moich kanałów w social mediach, ostatnie miesiące ubiegłego roku nie należały do wymarzonych i nic nie zapowiadało zmian na lepsze. Szczęśliwie po kilkumiesięcznej przerwie z uporządkowanymi sprawami powoli wracam na dawne torty i już niedługo będziecie mogli cieszyć się moimi nowymi przepisami. Przyznajcie, że tłusty czwartek to idealny moment na powrót do moich słodkich, cukierniczych wyzwań. 

Tłusty czwartek to w naszym kraju zdecydowanie święto jednego z najlepszych wyrobów cukierniczych, czyli pączka. Sam mam już za sobą kilka jego wersji. Od tych tradycyjnych, wypełnionych po brzegi konfiturą z róży, przez pączki z bita śmietaną czy czekoladą, po małe, pączkowe kuleczki przygotowane z ciasta serowego. Jednak w tym roku w przygotowałem coś innego. Szybszego w przygotowaniu i nieco mniej kalorycznego. Równie dostojnego i dobrego czyli pistacjowe ptysie z crquelin. Jak pewnie wiecie jest to klasyczny ptyś przygotowany z ciasta parzonego, którego struktura wzbogacona jest o chrupiącą kruszonkę, czyli craquelin. Robiłem już kilka wersji tego deseru, ale muszę przyznać, że ten krem pistacjowy jest niezwykle dobry i trudno się od niego oderwać. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje równie dobrze. 

icon sredni

kruszonka

  • 45 g masła
  • 60 gbrązowego cukru
  • 45 gmąki pszennej
  • 15 g mielonych pistacji

ciasto parzone

  • 105 mlwody
  • 70 gmąki pszennej
  • 40 gmasła
  • 2 g cukru
  • 2 gsoli morskiej
  • 2jajka

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i zagnieść do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji. Kruszonkę rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 2 mm i zamrozić. Następnie wyciąć z kruszonki kółka o średnicy ok. 5 cm (większe o 1 cm od średnicy ciastek). Ponownie zamrozić. W tym czasie przygotować ciasto parzone.

Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować kółka o średnicy ok. 4 cm. W rondelku zagotować wodę z masłem, cukrem i solą morską. Do wrzącej mieszanki dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie silikonową szpatułką do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wtedy ciasto zdjąć z palnika, przełożyć do misy robota i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto parzone miksować na wolnych obrotach przy pomocy liścia/łopaty dodając stopniowo po jednym jajku. Za każdym razem odczekać aż jajko dobrze się wchłonie. Otrzymane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyszprycować na przygotowanej blaszce ptysie. Ciastka przykryć wyciętymi wcześniej kółkami kruszonki i piec w 160°C na złoty kolor przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu pozostawić w zamkniętym piekarniku do przestudzenia. Wystudzone ptysie przekroić na pół lub odkroić tylko górną część ciastka.

krem pistacjowy

  • 100 gbiałej czekoldy
  • 250 g solonych pistacji
  • 150 mlśmietany 36%

Pistacje zmiksować blenderem na pastę. Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować ponownie. Mieszankę schłodzić w lodówce aż powstanie gęsta pasta. Następnie do pasty dodać w trzech partiach ubitą śmietanę. gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, karbowaną końcówką i szprycować do ciastek. 

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

8 odpowiedzi na “ptyś pistacjowy z kruszonką”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *