ferrero mini entremet


 

Czy ktoś coś mówił o ostatkach i wielkim poście? No niestety. Jak sami się pewnie domyślacie u mnie karnawał trwa cały rok. I nie ma, że boli 😀 Miałem tak długą przerwę w blogowaniu, że trudno mi teraz odwlekać pichcenie jeszcze bardziej w czasie. Powoli na nowo wkręcam się w przygotowywanie nowych deserów. Dziś kolejne wyzwanie, które planowałem podjąć już jakiś czas temu tylko na drodze pojawiły się inne sprawy. To deser zainspirowany słynną pralinką w złotym opakowaniu, która już dawno podbiła moje serce. W mojej wersji wykorzystałem niezwykle delikatny i puszysty mus czekoladowy oblany błyszczącą polewą mirror glaze, która jeszcze bardziej podkręca wyjątkowość tego deseru. Mus ułożyłem na czekoladowym spodzie przygotowanym z brownie, który oblałem dodatkowo polewą Ferrero Focher z kawałkami orzechów laskowych. Wierzcie lub nie ale efekt finalny jest niezwykle fantastyczny! 🙂

icon sredni
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu? Napisz do mnie!

16 odpowiedzi na “ferrero mini entremet”

  1. Mogłabym prosić o link do zdjęcia używanych przez Pana silikonowych foremek do monoporcji? Pozdrawiam 🙂

  2. Wygladaja bosko! Czy konieczne jest mrozenie brownie? Jesli tak, czy deser powinien byc podawany zmrozony, czy po oblaniu glazura ma odstac do rozmrozenia?

    • Całkowite mrożenie nie jest konieczne, ale warto chociaż schłodzić spody w zamrażarce aby po oblaniu polewą rocher czekolada dosyć szybko zastygła i orzechy zostały na swoim miejscu 🙂
      Złożone ciastko (z wcześniej oblanym musem) należy przed podaniem odstawić do rozmrożenia na ok. 30 do max. 60 minut 🙂

  3. Jejku!!! Od miesiąca szukałam właśnie takiego przepisu.
    Na oglądałam się włoskich francuskich filmików z tymi deser kami i nie dokona wiedziałam o co chodzi… Ciężko się to tłumaczył na j.polski.
    I w końcu trafiam na te stronę. Dziekuje?,

  4. Czy po oblaniu glazurą po 1 dniu w lodówce deser wytrzyma w temp pokojowej ok 10 h? planuje zrobic na słodki stół weselny… testowałam kiedyś mus z białej czeko i wytrzymał…

  5. Mam pytanko odnoście tego musu czekoladowego, chce ta monoporcje zrobić na słodki stół czy może dać 1-2listki żelatyny żeby był stabilniejszy? Proszę o odpowiedz

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *