ferrero mini entremet
Czy ktoś coś mówił o ostatkach i wielkim poście? No niestety. Jak sami się pewnie domyślacie u mnie karnawał trwa cały rok. I nie ma, że boli 😀 Miałem tak długą przerwę w blogowaniu, że trudno mi teraz odwlekać pichcenie jeszcze bardziej w czasie. Powoli na nowo wkręcam się w przygotowywanie nowych deserów. Dziś kolejne wyzwanie, które planowałem podjąć już jakiś czas temu tylko na drodze pojawiły się inne sprawy. To deser zainspirowany słynną pralinką w złotym opakowaniu, która już dawno podbiła moje serce. W mojej wersji wykorzystałem niezwykle delikatny i puszysty mus czekoladowy oblany błyszczącą polewą mirror glaze, która jeszcze bardziej podkręca wyjątkowość tego deseru. Mus ułożyłem na czekoladowym spodzie przygotowanym z brownie, który oblałem dodatkowo polewą Ferrero Focher z kawałkami orzechów laskowych. Wierzcie lub nie ale efekt finalny jest niezwykle fantastyczny! 🙂

Mogłabym prosić o link do zdjęcia używanych przez Pana silikonowych foremek do monoporcji? Pozdrawiam 🙂
Tutaj link do zdjęcia 🙂
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1wgZ9iL5TBuNjSspmq6yDRVXav.jpg
To dopiero sztos ???
Dzięki 🙂
Wygladaja bosko! Czy konieczne jest mrozenie brownie? Jesli tak, czy deser powinien byc podawany zmrozony, czy po oblaniu glazura ma odstac do rozmrozenia?
Całkowite mrożenie nie jest konieczne, ale warto chociaż schłodzić spody w zamrażarce aby po oblaniu polewą rocher czekolada dosyć szybko zastygła i orzechy zostały na swoim miejscu 🙂
Złożone ciastko (z wcześniej oblanym musem) należy przed podaniem odstawić do rozmrożenia na ok. 30 do max. 60 minut 🙂
Wow, Twoje desery są niesamowite, wyjątkowe i zawsze pięknie wyglądają 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Jejku!!! Od miesiąca szukałam właśnie takiego przepisu.
Na oglądałam się włoskich francuskich filmików z tymi deser kami i nie dokona wiedziałam o co chodzi… Ciężko się to tłumaczył na j.polski.
I w końcu trafiam na te stronę. Dziekuje?,
Cieszę się, że mogę pomóc! 🙂
Czy po oblaniu glazurą po 1 dniu w lodówce deser wytrzyma w temp pokojowej ok 10 h? planuje zrobic na słodki stół weselny… testowałam kiedyś mus z białej czeko i wytrzymał…
Nie testowałem takiego czasu, ale myślę, że powinien wytrzymać 🙂
Mam pytanko odnoście tego musu czekoladowego, chce ta monoporcje zrobić na słodki stół czy może dać 1-2listki żelatyny żeby był stabilniejszy? Proszę o odpowiedz
Oczywiście, wtedy mus nie popłynie 🙂
Sztos!
Mam pytanie, czy deser może stać w lodówce i jeżeli tak to ile?
Może stać w lodówce maksymalnie do trzech dni 🙂