ferrero mini entremet


 

Czy ktoś coś mówił o ostatkach i wielkim poście? No niestety. Jak sami się pewnie domyślacie u mnie karnawał trwa cały rok. I nie ma, że boli 😀 Miałem tak długą przerwę w blogowaniu, że trudno mi teraz odwlekać pichcenie jeszcze bardziej w czasie. Powoli na nowo wkręcam się w przygotowywanie nowych deserów. Dziś kolejne wyzwanie, które planowałem podjąć już jakiś czas temu tylko na drodze pojawiły się inne sprawy. To deser zainspirowany słynną pralinką w złotym opakowaniu, która już dawno podbiła moje serce. W mojej wersji wykorzystałem niezwykle delikatny i puszysty mus czekoladowy oblany błyszczącą polewą mirror glaze, która jeszcze bardziej podkręca wyjątkowość tego deseru. Mus ułożyłem na czekoladowym spodzie przygotowanym z brownie, który oblałem dodatkowo polewą Ferrero Focher z kawałkami orzechów laskowych. Wierzcie lub nie ale efekt finalny jest niezwykle fantastyczny! 🙂

icon sredni

mus czekoladowy 8 (sztuk)

  • 120 mlmleka
  • 130 ggorzkiej czekolady
  • 130 g mlecznej czekolady
  • 320 gśmietany 36%

polewa rocher

  • 300 gmlecznej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 mloleju

Mleko zagotować w rondelku. W misce umieścić czekolady i zalać je gorącym mlekiem. Odstawić na 2-3 minuty a następnie wymieszać dokładnie do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. W tym czasie śmietanę umieścić w misie robota i ubijać rózgą na najwyższych obrotach. Kiedy śmietana będzie ubita na 3/4 dodać ciepły ganache i zmiksować do połączenia. Płynny mus czekoladowy przelać do rękawa lub miarki i nalać do formy silikonowej. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. 

Mało rozpuścić w rondelku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać dokładnie do połączenia. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie, nadal miksując, dodać wystudzoną czekoladę z masłem i zmiksować. Do ubitej masy przesiać mąkę i wymieszać ostrożnie łopatką silikonową. Ciasto przelać do ranu o wymiarach ok. 16 cm x 23 cm. Piec w 160C przez ok. 15-20 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wyciąć okrągłe spody o średnicy ok. 7-8 cm i zamrozić. W tym czasie przygotować polewę rocher.

spody brownie

  • 2jajka
  • 30 g cukru
  • 70 gmasła
  • 20 gmąki pszennej
  • 75 g czekolady deserowej

czekoladowa glaza

  • 116 mlwody
  • 144 gcukru
  • 50 g kakao
  • 96 gśmietany 30%
  • 8 gżelatyny

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Dodać drobno posiekane orzechy laskowe i wymieszać. Polewę Ferrero Rocher wystudzić do 25C a następnie oblać nią zamrożone spody brownie. Gotowe spody wstawić do lodówki do stężenia czekolady. Na spodach ułożyć oblane musy czekoladowe. 

Żelatynę zalać zimną woda i odstawić do napęcznienia. Wodę, śmietanę, kakao i cukier wymieszać w rondelku i zagotować cały czas mieszając aby nie przypalić. Gorąca mieszankę zdjąć z palnika, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Gotową polewę wystudzić do 30-35C a następnie oblać nią zamrożone musy czekoladowe. 

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

12 odpowiedzi na “ferrero mini entremet”

  1. Mogłabym prosić o link do zdjęcia używanych przez Pana silikonowych foremek do monoporcji? Pozdrawiam 🙂

  2. Wygladaja bosko! Czy konieczne jest mrozenie brownie? Jesli tak, czy deser powinien byc podawany zmrozony, czy po oblaniu glazura ma odstac do rozmrozenia?

    • Całkowite mrożenie nie jest konieczne, ale warto chociaż schłodzić spody w zamrażarce aby po oblaniu polewą rocher czekolada dosyć szybko zastygła i orzechy zostały na swoim miejscu 🙂
      Złożone ciastko (z wcześniej oblanym musem) należy przed podaniem odstawić do rozmrożenia na ok. 30 do max. 60 minut 🙂

  3. Jejku!!! Od miesiąca szukałam właśnie takiego przepisu.
    Na oglądałam się włoskich francuskich filmików z tymi deser kami i nie dokona wiedziałam o co chodzi… Ciężko się to tłumaczył na j.polski.
    I w końcu trafiam na te stronę. Dziekuje?,

  4. Czy po oblaniu glazurą po 1 dniu w lodówce deser wytrzyma w temp pokojowej ok 10 h? planuje zrobic na słodki stół weselny… testowałam kiedyś mus z białej czeko i wytrzymał…

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *