tarta różana z czerwonym pieprzem


 

Za nami pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, a to idealna okazja do przygotowania czegoś wyjątkowego. Uwielbiam ten stan kiedy wszystko powoli zaczyna budzić się do życia. Obserwować pojawiające się na drzewach pierwsze pąki i jak wszystko zaczyna się zielenić a dni wypełnione są pięknym, rozgrzewającym słońcem oraz porannym śpiewem ptaków. W powietrzu czuć ten wyjątkowy czas i niesamowitą energię. Też to kochacie? Jeśli tak to zachęcam Was do przygotowania kolejnego, pysznego ciasta, które idealnie wpisuje się w wiosenną aurę narodzin nowego. Tarta różana z czerwonym pieprzem jest niezwykle delikatna i subtelna. Początkowo miał być to sernik, ale zależało mi na bardzo na niskim cieście, aby po zjedzeniu jednego kawałka pozostawał niedosyt i chęć na kolejny. Do tego celu nadawał się najbardziej rant cukierniczy do tarty, jednak wszystkie jakie mam są perforowane i masa wypłynęłaby. Dlatego musiałem zabezpieczyć boki kruchym ciastem. I tak powstała tarta serowa lub sernik z różą i czerwonym pieprzem, który nadaje, delikatnej i momentami mdłej, róży niezłego pazura i staje się ona piękną, dziką różą z charakterem. 

icon sredni

korpus

  • 120 gmąki pszennej
  • 45 gmączki migdałowej
  • 65 gmasła
  • 35 gcukru pudru
  • 1 szczyptasoli
  • 1jajko
  • 1żółtko
  • 1jajko do posmarowania (opcjonalnie)

krem do dekoracji

  • 350 gśmietany 36%
  • 100 gserka Philadelphia
  • 150-200 gmascarpone
  • 80 gcukru pudru
  • 2-3 łyżkiwody różanej

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (rózgą). Kiedy masło będzie niemal białe, dodać żółtko oraz jajko i miksować do dokładnego połączenia. Na koniec dodać przesianą mąkę migdałową oraz pszenną i mieszać tylko do dokładnego połączenia składników (liściem/łopatą). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny (najlepiej całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wyciąć kółko o średnicy 19 cm, nakłuć widelcem i schować do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkować na wąski i długi pasek (grubość ok. 4-5 mm). Wyciąć z niego pasek o długości ok. 65 cm (lub dwa po 30 cm) i szerokości 2 cm. Paskiem wyłożyć boki rantu o średnicy 20 cm Całość ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W rancie umieścić schłodzony spód i docisnąć dokładnie do boków ciasta. Korpus odpiec w 180ºC przez 15-20 minut na złoty kolor. Wystudzić.

* W połowie pieczenia, kiedy ciasta będzie zapieczone, ale nadal białe, można wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć ostrożnie rant, a korpus posmarować dokładnie roztrzepanym jajkiem i ponownie wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor. Dzięki temu ciasto nabierze połysku oraz ładnego złotego koloru.

W misie robota umieścić śmietanę, mascarpone, Philadelphię oraz cukier puder i przy pomocy rózgi ubić na sztywny krem. Na koniec dodać wodę różaną i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do Saint Honore wstawić do lodówki do momentu wykończenia ciasta. 

masa

  • 150 gserka Philadelphia
  • 250 gmascarpone
  • 50 gśmietany 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 4-5 łyżekwody różanej (według uznania)
  • 3-4 łyżkikonfitury z płatków róży
  • 2jajka
  • 1/4 łyżeczkiświeżo mielonego czerwonego pieprzu
  • skórka z 1/2 cytryny
  • różowy barwnik spożywczyopcjonalnie

 Piekarnik nagrzać do 175ºC. Na dolnej blasze umieścić keksówkę i napełnić ją gotującą się wodą do 3/4 wysokości. Wyżej umieścić kratkę do pieczenia. W misie robota umieścić mascarpone, Philadelphię oraz śmietanę i przy pomocy blendera z długą końcówką zmiksować na gładką masę. Dodać cukier puder oraz jajka i zmiksować ponownie. Na koniec dodać wodę różaną, konfiturę oraz pieprz i dokładnie zblendować. W tym momencie można zabarwić masę na jasno różowy kolor. Otrzymaną masę serową przełożyć na wystudzony spód, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie wyjąć z pieca i odstawić na kratkę na ok. 10-15 minut. Zredukować temperaturę piekarnika do 120ºC. Ciasto ponownie wstawić do piecyka i piec przez 40-50 minut. Gotową tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia a następnie schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto udekorować przygotowanym wcześniej kremem w ten sposób. Przed podaniem udekorować odrobiną czerwonego pieprzu oraz płatkami róży. 

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *