cytrynowa rhum baba


 

Rhum baba to jedno z moich ulubionych ciastek z czasów dzieciństwa. Pamiętam do dziś jak wchodząc do malutkiej cukierni prowadzonej przez starsze panie wlepiałem oczy w witrynę z deserami i nie mogłem oderwać wzroku od tego ciastka. Mógłbym zajadać się nim codziennie. Rhum baba to proste ciastko drożdżowe znane u nas szerszej pod nazwą ponczówka (pończówka) lub baba rumowa wywodzące się z Paryża a dokładnie z ulicy Montorgueil. Deser ten przygotowuje się z ciasta drożdżowego na brioche, a cały jego sekret polega na tym, że jest bardzo wilgotne wręcz cieknące. A to za sprawą słodkiego syropu z dużą ilością rumu, w którym zanurza się babki zaraz po upieczeniu, do momentu aż znacznie zwiększą swoją objętość. Dopełnieniem dla rhum baby jest rozetka z bitej śmietany oraz świeże owoce, które mocno orzeźwiają ciastko i sprawiają, że nie jest mdłe. Rhum baba to także dobry pomysł na deser wielkanocny, bo w przeciwieństwie do tradycyjnych bab świątecznych nie jest sucha. W zeszłym roku przygotowałem rhum babę w wersji XXL jednak wydaje mi się, że jednoporcjowa wielkość tego ciastka jest idealna aby zjeść je ze smakiem i nie przejeść się 🙂

icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu? Napisz do mnie!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *