malinowy mazurek z różą i białą czekoladą


Mój kalendarz wielkanocnych przygotowań w tym roku miał wyglądać nieco inaczej. I chociaż pewnie myślę tak co roku, to co roku wychodzi tak samo. Przepisy miały być przygotowane już dużo wcześniej, zaplanowane, dopracowane co do każdego szczegółu, na długo przed świętami. Ale jak to z życiu bywa długofalowe planowanie kończy się u mnie zwykle na etapie teoretycznym. Nagle wypadają „ważne spray ważnych ludzi” i wszystko znowu trzeba przygotowywać na ostatnią chwilę. Dlatego dziś nadrabiam zaległości i przedstawiam Wam kolejny pomysł na wielkanocnego mazurka, który powstał bardzo szybko co jest jego sporą zaletą. To dobry przepis dla osób zabieganych. Jest szybki, ale nie ekspresowy 🙂

icon latwy

ciasto kruche

  • 120 gmąki pszennej
  • 45 gmączki migdałowej
  • 65 gmasła
  • 35 gcukru pudru
  • 1jajko
  • 1 szczyptasoli
  • 1żółtko
  • 1jajko do posmarowania

masa malinowo różana

  • 250 gmalin (mogą być mrożone)
  • 150 gbiałej czekolady
  • 40 gśmietany 36%
  • 30 mlwody różanej
  • sok z 1/2 cytryny

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (rózgą). Kiedy masło będzie niemal białe, dodać żółtko oraz jajko i miksować do dokładnego połączenia. Na koniec dodać przesianą mąkę migdałową oraz pszenną i mieszać tylko do dokładnego połączenia składników (liściem/łopatą). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny (najlepiej całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wyciąć kółko o średnicy 19 cm, nakłuć widelcem i schować do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkować na wąski i długi pasek (grubość ok. 4-5 mm). Wyciąć z niego pasek o długości ok. 65 cm (lub dwa po 30 cm) i szerokości 2 cm. Paskiem wyłożyć boki rantu o średnicy 20 cm Całość ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W rancie umieścić schłodzony spód i docisnąć dokładnie do boków. Korpus odpiec w 180ºC przez 15-20 minut na złoty kolor. Wystudzić.

* W połowie pieczenia, kiedy ciasta będzie zapieczone, ale nadal białe, można wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć ostrożnie rant, a korpus posmarować dokładnie roztrzepanym jajkiem i ponownie wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor. Dzięki temu ciasto nabierze połysku oraz ładnego złotego koloru.

Maliny zagotować z niewielką ilością wody aby się nie przypaliły. Mieszając co jakiś czas gotować aż owoce rozpadną się i mieszanka zgęstnieje. Rozgotowane maliny zmiksować dokładnie blenderem a następnie przetrzeć przez gęste sitko i wystudzić. W rondelku zagotować śmietanę, zdjąć z palnika, dodać białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać sok z cytryny oraz sos malinowy i dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie wylać na wystudzony korpus i wyrównać. Schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem ciasto udekorować ubitą śmietaną z cukrem pudrem w dwóch kolorach oraz krążkami z ciasta kruchego i bezikami. 

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

2 odpowiedzi na “malinowy mazurek z różą i białą czekoladą”

  1. Czym można zastąpić mąkę pszenną? Celiakia wymusza na nas wymianę mąki pszennej na coś bezglutenowego 🙁

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *