mazurek czekoladowo-kawowy z solonym karmelem


Witajcie kochani!

Znowu nie było mnie tu przez jakiś czas. Muszę przyznać, że niestety nie mam zbyt wiele wolnych chwil na zajmowanie się wypiekami w domu i kreowanie nowych deserów. Oprócz codziennych obowiązków dochodzą jeszcze przygotowania świąteczne, które w  gastronomii wymagają ogromnego poświęcenia i zaangażowania. Nie jest to fajne, bo chciałbym dalej blogować i przekraczać kolejne granice moich umiejętności cukierniczych. Niemniej staram się jak tylko mogę wygospodarować sobie choć małą chwilę na stworzenie nowej receptury a potem przeniesienie jej w realny świat wypieków. Pozostając w temacie wielkanocnym udało mi się w końcu przygotować przepis na nową wersję mazurka. Bardzo prostego w połączenia smaków solonego karmelu z czekoladą i odrobiną kawy w nieco nowoczesnej wersji estetycznej. Mam nadzieję, że taki lub podobny mazurek zagości w tym roku na Waszych świątecznych stołach! 🙂

icon trudny

korpus

  • 160 gmąki pszennej
  • 12 gkakao
  • 60 gcukru pudru
  • 90 gmasła
  • 1 żółtko
  • 1 szczyptasoli

solony karmel

  • 240 gcukru
  • 120 gmasła
  • 80 gśmietany 36%
  • 1-2 szczyptysoli morskiej

Do misy robota przesiać mąkę, kakao, cukier puder oraz sól. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i przy pomocy liścia/łopaty wyrobić kruszonkę. Na koniec dodać jajko i mieszać do momentu aż powstanie kruche ciasto. Wyłączyć mikser, ciasto uformować (energicznie) w dłoniach w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut. Schłodzone ciasto kruche rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4 mm i wyciąć kółko o średnicy 19 cm, nakłuć widelcem i schować do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkować na wąski i długi pasek (grubość ok. 4-5 mm). Wyciąć z niego pasek o długości ok. 65 cm (lub dwa po 30 cm) i szerokości 2 cm. Paskiem wyłożyć boki rantu o średnicy 20 cm Całość ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W rancie umieścić schłodzony spód i docisnąć dokładnie do boków ciasta. Korpus odpiec w 180ºC przez 15-20 minut i wystudzić.

Śmietanę (80 g) zagotować i utrzymywać temperaturę na małym ogniu. W rondelku umieścić wodę i cukier. Zagotować syrop cukrowy nie mieszając, a następnie karmel o złoto-burszynowym kolorze. Garnek zdjąć z palnika, dodać gorąca śmietanę i mieszać energicznie do połączenia. Wstawić na palnik, dodać masło i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Karmel zdjąć z palnika, dodać sól morską i wymieszać. Część przestudzonego karmelu wylać na schłodzoną chrupkę w korpusie tworząc cienką warstwę i ponownie schłodzić do stężenia. 

chrupka

  • 50 ggorzkiej czekolady
  • 50 grurek deserowych bez kremu
  • 70 g nutelli
  • 1 szczyptasoli

ganache kawowy

  • 50 ggorzkiej czekolady
  • 50 gmasła
  • 50 gczekolady mlecznej
  • 100 gśmietany 36%
  • 2 łyżeczkikawy rozpuszczalnej

Rurki pokruszyć na drobne kawałki. Czekoladę rozpuścić z nutellą w kąpieli wodnej, dodać pokruszone rurki i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na wystudzony korpus i schłodzić w lodówce do stężenia. 

Śmietanę umieścić w rondelku, dodać kawę i zagotować mieszając. Gorącą mieszanką zalać czekolady i mieszać do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać masło i wymieszać. Część przestudzonego ganache wylać na schłodzony w korpusie karmel na równi z brzegiem ciasta. Schłodzić do stężenia. 

dekoracja

  • 250 gmascarpone
  • ganachektóry pozostał
  • karmelktóry pozostał

Mascarpone wymieszać z karmelem tworząc karmelowy krem, przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką o okrągłym otworze i wyszprycować na schłodzonym ganache. Wolne miejsca wyszprycować w ten sam sposób ganache. Całość dopełnić kawałkami kruchego ciasta oraz patyczkami bezowymi. 

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

8 odpowiedzi na “mazurek czekoladowo-kawowy z solonym karmelem”

  1. Wspaniały mazurek! Mam pytanie, w opisie jest mowa o żelatynie, o jaką ilość chodzi? Czy te patyczki bezowe można gdzieś kupić czy do samodzielnego wykonania:)

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *