mazurek czekoladowo-kawowy z solonym karmelem
Witajcie kochani!
Znowu nie było mnie tu przez jakiś czas. Muszę przyznać, że niestety nie mam zbyt wiele wolnych chwil na zajmowanie się wypiekami w domu i kreowanie nowych deserów. Oprócz codziennych obowiązków dochodzą jeszcze przygotowania świąteczne, które w gastronomii wymagają ogromnego poświęcenia i zaangażowania. Nie jest to fajne, bo chciałbym dalej blogować i przekraczać kolejne granice moich umiejętności cukierniczych. Niemniej staram się jak tylko mogę wygospodarować sobie choć małą chwilę na stworzenie nowej receptury a potem przeniesienie jej w realny świat wypieków. Pozostając w temacie wielkanocnym udało mi się w końcu przygotować przepis na nową wersję mazurka. Bardzo prostego w połączenia smaków solonego karmelu z czekoladą i odrobiną kawy w nieco nowoczesnej wersji estetycznej. Mam nadzieję, że taki lub podobny mazurek zagości w tym roku na Waszych świątecznych stołach! 🙂

Wspaniały mazurek! Mam pytanie, w opisie jest mowa o żelatynie, o jaką ilość chodzi? Czy te patyczki bezowe można gdzieś kupić czy do samodzielnego wykonania:)
Żelatyna to moje przeoczenie, nie powinno jej być 🙂
Patyczki do samodzielnego wykonania 🙂
Artysta w każdym calu!
Dzięki wielkie! 🙂
Nie jest podana ilość wody do karmelu:(
Ilość wody to tyle aby przykryła cukier. Nie więcej 🙂
ile wody do solonego karmelu?
Ilość wody to tyle aby przykryła cukier. Nie więcej 🙂
Mazurek (a raczej torcik) przepyszny. Niestety bez ozdób. Domownicy i goście zachwyceni. Już druga Wielkanoc z Twoimi mazurkami. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam Jola S.
Cieszę się, że smakowało! 🙂
Jak wykonane są te patyczki bezowe? Wyglądają bezbłędnie 🙂
Beza wyciśnięta rękawem cukierniczym z końcówką o niewielkim, okrągłym otworze 🙂
Czy ozdobne krążki z ciasta kruchego wypiekane są na macie perforowanej? Jeśli nie, to jak uzyskać ta piękną kratkę????
Krążki wypiekane były na specjalnej silikonowej macie z drobnymi dziurkami 🙂
Prezentuje się przepięknie 🙂