babka muślinowa


 

Ostatnie przedświąteczne dni są tak przyjemne, ciepłe i słoneczne, że aż samo pros się o przygotowanie równie słonecznego ciasta, które jeszcze bardziej podkręci świąteczną atmosferę.  W tym roku w końcu udało mi się po raz pierwszy przygotować babkę muślinową, do której zabierałem się już od kilku lat. Po spróbowaniu kawałka tego ciasta stwierdzam, że babka muślinowa to z pewnością ta wersja wielkanocnej baby, która na stałe wejdzie na moją listę świątecznych wypieków. Jest to najbogatsza wersja ciasta drożdżowego jaką można sobie tylko wymarzyć. A to dzięki ogromnej ilości żółtek, których trzeba użyć do przygotowania tradycyjnej baby muślinowej. Na jeden kilogram mąki należy użyć 96 (!) żółtek. Ale spokojnie! Babkę muślinową przygotowuje się zwykle z 250 g mąki więc potrzebna ilość żółtek to 24 (nadal dużo). W moim przepisie użyjecie jeszcze mniej, bo 15 żółtek co pozwoli Wam na przygotowanie dwóch babek o wadze ok. 350 g lub jednej o wadze ok. 700 g.  Dzięki tak dużej ilości żółtek ciasto jest niezwykle delikatne, puszyste i rozpływa się w ustach. Dodatkowo ma przecudny, żółty kolor. Co prawda przygotowanie babki muślinowej wymaga sporo czasu to jednak warto poświęcić jej odpowiednio dużo uwagi aby mogła królować na Waszym stole a Wy święcić triumfu wśród gości! 🙂

icon sredni

ciasto

  • 15 żółtek
  • 190 gcukru
  • 157 gmąki pszennej
  • 1 laskawanilii
  • 62 g masła rozpuszczonego wystudzonego
  • 38 gświeżych drożdży
  • 75 mlletniego mleka

Przygotować dwie formy do babki z kominkiem o pojemności ok. 350 g, posmarować dokładnie masłem. W niedużej misce wymieszać drożdże z mlekiem, cukrem oraz mąką i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie w dużej metalowej lub szklanej misie umieścić żółtka z cukrem, ustawić na garnku z parującą wodą (kąpiel wodna) i przy pomocy ręcznego miksera z rózgami ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, jasnej i lśniącej masy (ok. 10-15 minut). Ubite żółtka odstawić na kilka minut do przestudzenia. Nie powinny być zbyt gorące. Do wystudzonej masy dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz przesiać mąkę i przy pomocy robota z rózgą miksować na średnich obrotach przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodać rozpuszczone, wystudzone masło i miksować kolejne 10 minut. Gotowe ciasto (będzie dosyć luźne) przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (60-90 minut). Następnie wyrośnięte ciasto (nadal dosyć rzadkie) przełożyć do przygotowanych foremek, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie do brzegów foremek ostrożnie wstawić do piekarnika i piec w 160°C przez ok. 25-30 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Gotowe babki wyjąć z piekarnika i pozostawić na blasze przez ok. 5 minut. Następnie przewrócić energicznie spodem do dołu ustawiając tak aby stały równo i pozostawić tak przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdjąć formy z babek i pozostawić je do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem babki udekorować lukrem królewskim, rodzynkami oraz skórką pomarańczową. 

Lukier królewski przygotujecie z białek oraz cukru pudru. Aby uzyskać gęsty, biały lukier należy użyć minimalną ilość białka i dużą ilość cukru pudru. Konsystencję według uznania należy kontrolować na bieżąco stopniowo dodając składniki. 

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

Jedna odpowiedź do “babka muślinowa”

  1. Babka robi wrażenie! Nadal duża ilość dodanych żółtek ale myślę że raz do roku warto taką zrobić, tym bardziej że mam kilka ciast które można robić z samych białek 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *