babka muślinowa


 

Ostatnie przedświąteczne dni są tak przyjemne, ciepłe i słoneczne, że aż samo pros się o przygotowanie równie słonecznego ciasta, które jeszcze bardziej podkręci świąteczną atmosferę.  W tym roku w końcu udało mi się po raz pierwszy przygotować babkę muślinową, do której zabierałem się już od kilku lat. Po spróbowaniu kawałka tego ciasta stwierdzam, że babka muślinowa to z pewnością ta wersja wielkanocnej baby, która na stałe wejdzie na moją listę świątecznych wypieków. Jest to najbogatsza wersja ciasta drożdżowego jaką można sobie tylko wymarzyć. A to dzięki ogromnej ilości żółtek, których trzeba użyć do przygotowania tradycyjnej baby muślinowej. Na jeden kilogram mąki należy użyć 96 (!) żółtek. Ale spokojnie! Babkę muślinową przygotowuje się zwykle z 250 g mąki więc potrzebna ilość żółtek to 24 (nadal dużo). W moim przepisie użyjecie jeszcze mniej, bo 15 żółtek co pozwoli Wam na przygotowanie dwóch babek o wadze ok. 350 g lub jednej o wadze ok. 700 g.  Dzięki tak dużej ilości żółtek ciasto jest niezwykle delikatne, puszyste i rozpływa się w ustach. Dodatkowo ma przecudny, żółty kolor. Co prawda przygotowanie babki muślinowej wymaga sporo czasu to jednak warto poświęcić jej odpowiednio dużo uwagi aby mogła królować na Waszym stole a Wy święcić triumfu wśród gości! 🙂

icon sredni
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu? Napisz do mnie!

Jedna odpowiedź do “babka muślinowa”

  1. Babka robi wrażenie! Nadal duża ilość dodanych żółtek ale myślę że raz do roku warto taką zrobić, tym bardziej że mam kilka ciast które można robić z samych białek 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *