tarta pistacjowa z truskawkami


 

W końcu udało mi się wrócić do kuchni po świętach i po krótkim wypadzie do słonecznej Italii. Zainspirowany przepysznymi lodami pistacjowymi oraz truskawkowymi, którymi zajadałem się w samym sercu Mediolanu postanowiłem powtórzyć do zaskakująco dobre połączenie. Nie byłbym sobą gdybym nie zrobił tego w formie tarty. Ostatnio mam do nich słabość. Są tak proste i minimalistyczne, a zarazem o niekończących się możliwościach łączenia smaków, tekstur i warstw. W tym przypadku było dosyć szybko i prosto. Mam nadzieję, żę Wam posmakuje 🙂

icon sredni

korpus

  • 165 gmąki pszennej
  • 35 gcukru pudru
  • 65 gmasła
  • 1jajko
  • 1żółtko
  • 1 szczyptasoli
  • 1jajko do posmarowania (opcjonalnie)

pistacjowy crème pâtissière

  • 190 mlmleka
  • 2żółtka
  • 35 g cukru
  • 22 gskrobi kukurydzianej (maizeny)
  • 80 gpasty pistacjowej z kawałkami orzechów*
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 szczyptasoli

W misie robota umieścić mąkę, cukier puder, sól oraz masło. Przy pomocy liścia/łopaty wymieszać dokładnie składniki do powstania kruszonki. Na koniec dodać jajko oraz żółtko i wyrobić gładkie, jednolite ciasto (nie za długo). Otrzymane kruche ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny (najlepiej całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wyciąć kółko o średnicy 19 cm, nakłuć widelcem i schować do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkować na wąski i długi pasek (grubość ok. 4-5 mm). Wyciąć z niego pasek o długości ok. 65 cm (lub dwa po 30 cm) i szerokości 2 cm. Paskiem wyłożyć boki rantu o średnicy 20 cm Całość ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W rancie umieścić schłodzony spód i docisnąć dokładnie do boków. Korpus odpiec w 180ºC przez 15-20 minut na złoty kolor. Wystudzić.

 

*Pastę pistacjową możecie przygotować sami. Wystarczy namoczyć pistacje we wrzątku a następnie zmiksować blenderem na gładką, jednolitą pastę. Podobnie jak w przypadku domowego masła orzechowego. Pamiętajcie jednak, że przygotowanie własnej pasty z jakichkolwiek orzechów wymaga wiele czasu i bardzo dobrego blendera o dużej mocy silnika. Dlatego czasami warto kupić gotowy produkt przez internet lub w sklepie ze zdrową żywnością. Wybierzcie tę pastę, która będzie bez dodatku cukru. 

Przygotować dwa rondelki. W jednym przy pomocy rózgi wymieszać dokładnie żółtka z cukrem oraz skrobią kukurydzianą. Odstawić. W drugim garnuszku zagotować mleko z wanilią. Gorącym mlekiem zalać przez sitko żółtka z cukrem i skrobią, mieszając energicznie aby nie powstały grudki. Rondelek z crème pâtissière wstawić ponownie na palnik o najmniejszej mocy i podgrzewać do wyraźnego zgęstnienia (ok. 85ºC) cały czas mieszając. Kiedy krem osiągnie konsystencję budyniu, rondel zdjąć z palnika i wstawić do miski z zimną wodą. Kiedy crème pâtissière lekko przestygnie dodać miękkie masło oraz pastę pistacjową i dokładnie wymieszać. Crème pâtissière przełożyć na wystudzony korpus tarty, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować posiekanymi pistacjami oraz truskawkami. 

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *