Karmelizowana biała czekolada

Karmelizowana biała czekolada to moje odkrycie roku. Chyba nic nie przebije tego smaku. Wyobraźcie sobie białą czekoladę oraz karmel i połączcie je ze sobą. Wtedy będziecie wiedzieć o czym mówię. O procesie karmelizowania czekolady czytałem już jakiś czas temu, ale dopiero teraz udało mi się zmierzyć z tym zadaniem. Przygotowanie takiej czekolady jest bardzo proste, ale zajmuje trochę czasu. Mimo to uważam, że warto poświęcić czas, bo smak jest niezapomniany. Jak można wykorzystać taki produkt? Dokładnie tak samo jak białą czy gorzką czekoladę. Różni się ona od nich jedynie smakiem, jest wyśmienicie karmelowa. Można łączyć ją ze śmietanką tworząc znakomity krem czy mus do ciast, tortów czy deserów. Ale jak ją przygotować?

Dowolną ilość białej czekolady należy posiekać drobno aby lepiej się rozpuszczała, a następnie przełożyć do niewielkiej tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Według pierwowzoru czekoladę należy ułożyć na blasze piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Jednak jest to mało praktyczny sposób ponieważ czekolada rozmaże się po całej powierzchni i może być problem z jej mieszaniem. Użycie tortownicy eliminuje ten problem i znacznie ułatwia proces karmelizowania. 

Blaszkę z czekoladą należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 120ºC na 10-15 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąć z piekarnika i przy pomocy szpatułki zamieszać czekoladę, aż znowu stanie się płynna. Ponownie wstawić do piekarnika i podgrzewać kolejne 10-15 minut. Czynność powtarzać do uzyskania karmelowego koloru czekolady. Należy uważać aby czekolada się nie przypaliła. Karmelizowanie zajęło mi ok. 60 minut (100 g produktu). Kiedy czekolada osiągnie pożądany kolor, wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie połamać na kawałki, przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *