babeczki z jabłkami i cynamonem
Ostatnio jabłonka obrodziła dosyć obficie, więc trzeba wykorzystać jej owoce w jesiennych przepisach 😉
składniki:
80 g masła
2-3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
2 jajka
4 jabłka
cynamon do posypania
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do ubitej masy dodawać kolejno jajka za zmianę z mąką, jednocześnie miksując. Ostrożnie wlać mleko. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do foremki wyłożonej papilotkami. Przed wstawieniem do piekarnika posypać babeczki cynamonem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Wyglądają świetnie!
śliczne Ci wyszły 🙂
Pieknie wyrosly 🙂
Idealne jesienne muffinki <3