bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady
Dziś mam dla Was kolejne, popularne ciasto, które przygotowałem w wersji bezglutenowej. Tym razem postawiłem na klasyka jesieni: ciasto marchewkowe. Jak zwykle mąkę pszenną zastąpiłem kukurydzianą oraz ziemniaczaną. Jak się okazało ciasto wyszło delikatne, lekko wilgotne, ale nie za ciężkie i zapychające. A krem na bazie białej czekolady świetnie osłodził wypiek.

ciasto
- 150 gmąki kukurydzianej
- 50 gmąki ziemniaczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 200 gmarchwi
- 80 gcukru
- 120 gmasła
- 100 mloleju rzepakowego
- 50 gmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczkiproszku do pieczenia
- 3jajka
krem
- 150 gśmietany 36%
- 100 gbiałej czekolady
- 50 gjogurtu naturalnego
- 1 łyżkazimnej wody
- 2 łyżeczkiżelatyny
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zmiksować w malakserze, połączyć z jednym jajkiem oraz olejem, odstawić. Mąki, cynamon oraz proszek do pieczenia przesiać do dużej miski, dodać zmielone orzechy i delikatnie połączyć. Pozostałe dwa jajka ubić na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut). Pod koniec ubijania dodawać cukier (po 1 łyżce). Nadal miksując dodawać cienkim strumieniem rozpuszczone i przestudzone masło. Wyłączyć robota, dodać mieszankę marchewkową oraz przesiane mąki i wymieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 45 minut. Wyjąć i wystudzić.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Kremówkę zagotować w rondelku, zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i pozostawić na 3 minuty. Następnie wymieszać dokładnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wstawić wystudzić pod przykryciem i schłodzić mocno w zamrażarce (bo szybciej). Schłodzony krem ubić na sztywno, dodać jogurt i połączyć. Żelatynę rozpuścić na najmniejszym ogniu, dodać 1-2 łyżki powstałego kremu i wymieszać dokładnie. Jeśli powstaną grudki, podgrzać lekko i mieszać do ich zniknięcia. Rozrobioną żelatynę przełożyć do reszty kremu, połączyć i schłodzić. Kremem szprycować ciasto. Całość posypać orzeszkami ziemnymi.
Napisz do mnie!
Obłędne. Z chęcią takie upiekę 🙂
Trzymam kciuki i czekam na efekty 😀
wygląda na wilgotne a takie lubię i ten krem mniammm
To kiedy wpadasz? 😀
o kurczaki! ale wspaniale wygląda :0 uwielbiam wszelkie marchewkowce!
No to do dzieła! Kiedy pieczesz? 😀
kto wie, może niebawem 🙂
Trzymam za słowo 😀
Robi wrażenie! Całość musi smakować obłędnie!!!
I chyba nie muszę potwierdzać, że tak jest 😀
Witaj jesieni! Ciasto czaderskie i pięknie podane:)
Dzięki wielkie, nawet nie wiesz jak mi miło 🙂
mniam… a u mnie w lodówce tężeje ciacho wg Twojego przepisu… nie zdradzam na razie które 🙂
Czyżby torcik jagodowo-malinowy? 😀
Ciasto prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
Miło mi 🙂
takie proste ciasto,a jaki efekt 🙂
I takie są właśnie najlepsze 😀
Wygląda bombowo! Aż mam ochotę na kawałek, mimo że nigdy nie przepadałam specjalnie za słodyczami.
W takim razie cieszę się podwójnie! <3
Wygląda pysznie 🙂
Miło mi 🙂
niby takie proste ciacho ale prezentuje się wytwornie 🙂
I w tym jest całe sedno 😀
Oczywiście, że biorę kawałek;D
Nawet nie pytaj <3
Proste i jednocześnie eleganckie :)Podoba mi się dodatek mąki kukurydzianej:)
No to świetnie! 🙂
Jak zawsze wygląda idealnie! Chętnie bym teraz zjadła kawałek 🙂
To wpadaj na kawę! 😀
Pięknie podane! Ten krem wygląda cudownie ❤️?
Starałem się 😀
Biorę całe:)
Całego to nie, bo już połowy nie ma 😀
Jakie zna/smakowite 😉
Dobrze ujęte w jednym słowie 😀
Cudeńko:)
Dzięki 😀
Fajnie, że dajesz propozycję bezglutenową 🙂
Staram się wychodzić naprzeciw różnym oczekiwaniom 🙂
bezglutenowe szaleństwo 😀 aż mi zaburczało w brzusiu 😀
To co, kiedy pieczesz? 😀
Nieziemskie ciasto! Bardzo przemawia do mnie ten krem:D
W takim razie musisz go spróbować 😀
Nie mogę z Tobą już miałam wymówkę że z glutenem to ja nie jem, a tu kolejne bezglutenowe pyszności i… dietę szlak trafił. No ale chociaż ta rozpusta będzie bez glutenu.
Haha, no widzisz, ja to potrafię skusić i jeszcze wstrzelić się w odpowiedni czas 😀
Za to ciasto dałabym się postrzelić! <3
Nawet nie wiesz jak mi miło 😀
Kusisz jesiennie już 🙂
Staram się jak mogę 😀
Jak pięknie wyrośnięte! Taki krem to ja już w trakcie przygotowań wyjadłabym łyżeczką <3
No to musiałabyś zrobić podwójną porcję 😀
Wielkie <3 za ten krem! Zjadłbym całe i nawet z nikim się nie podzielił, buahaha 😀
Widzę, że myślisz podobnie jak ja 😀
Cóż za pomysł! Super 😀
Dzięki 🙂
dawno, nie robiłam ciasta marchewkowego, kusisz! 🙂
Staram się 😀
Takie ciasto to porcja na jedną czy dwie osoby? 😉
Wygląda pięknie i smakuje pewnie tak samo!
Może być na jedną 😀
Nie miałam pomysłu na ciasto na niedzielę. Chyba zrobię taki torcik. Bo, pięknie wygląda, bo mało z nim pracy, bo… pysznie smakuje (jak zwykle wszystko u Ciebie).
Sosna, miłego weekendu:)
Dzięki wielkie Krysiu i wzajemnie! 🙂
Marchewkowe uwielbiam a Twoje jest mega!
Miło mi 🙂
Rewelacja ! biała czekolada i marchew to moje smaki 🙂
Cieszę się 🙂
Po prostu rewelacja:)
Dzięki! 🙂
nie mam potrzeby przygotowywania bezglutenowych wypieków, ale Twoje ciasto wygląda lepiej niż niejedno glutenowe 🙂 no chyba się skuszę! 😉
No proszę, nawet nie wiesz jak mi miło 😀
Ale fajne 🙂 te orzeszki są solone?
Zgadza się 🙂
Ślinka cieknie!
Miło 😀
Co za piękności!
Dzięki wielkie 🙂
Wygląda bardzo puszyście i apetycznie. Chętnie zjadłabym kawałek do popołudniowej herbatki <3
W takim razie zapraszam! 😀
Ciasta marchewkowego nigdy nie odmawiam 🙂
To mamy podobnie 😀
Idealne kremowe rozetki i te orzeszki dla dopełnienia efektu. Kompozycja doskonała!
Dzięki wielkie 🙂
Sosno u Ciebie jak zwykle przepyszne ciacho 🙂
Staram się jak mogę 😀
Nie pogardziłabym kawałeczkiem!
To wpadaj 😀
Wygląda nieziemsko i na 100% tak smakuje
No nie zaprzeczę 😀
Wygląda wspaniale 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Dziękuję za ten blog 🙂
Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii 🙂
Nawet nie wiesz jak się cieszę! 🙂
To naprawdę budujące 🙂
przecudne 🙂
Dzięki 🙂
Nareszcie mam czas, by nadrobić zaległości 😀 Ciacho wybitne! 🙂
Trzymam kciuki! 😀
Witam, przyznam się, iż mam już swój sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe i ostatnio skorzystałam z Twojego przepisu na krem. Rewelacja! Teraz będę gościć koleżankę, która jest na diecie bezglutenowej i mam ochotę zrobić tę wersję. Tylko ja miałam jeszcze w swoim ananasa, który sprawia, iż ciasto jest wilgotne. Czy ciasto z tego przepisu nie kruszy się za mocno? Pytam się, bo na zdjęciu widać dużo okruszków, ale może to tylko dekoracja 😉 Pozdrawiam, Beata
Rzeczywiście, ciasto z mąki bezglutenowej zawsze będzie kruszyć się bardziej niż z tej drugiej 🙂
Cudowne!
Dzięki 🙂
na pewno wypróbuję 🙂
Cieszę się 🙂
Czy zamiast masła można użyć oleju kokosowego? 🙂
Oczywiście, śmiało 🙂